Laura Codruţa Kovesi: Atacurile asupra procurorilor nu ne afectează

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că din cercetările preliminare efectuate de procurori în legătură cu referendumul, rezultă că sunt persoane care au votat de mai multe ori, că pe listele de votare apar CNP-uri inexistente sau dublate astfel încât există elemente care justifică demersurile judiciare.

RomaniaTV.net
22 aug. 2012, 20:53
Laura Codruţa Kovesi: Atacurile asupra procurorilor nu ne afectează

Totodată, Kovesi s-a arătat nemulţumită că au fost politicieni care au instigat populaţia împotriva procurorilor.

„Din indiciile procurorilor a rezultat că sunt foarte multe persoane ce au votat şi pe listele permanente şi pe listele suplimentare. Este normal, în acest caz, să chemi un cetăţean care apare pe mai multe liste li să-l întrebi dacă a votat şi dacă îşi recunoaşte semnătura. Toţi aceşti cetăţeni sunt chemaţi ca martori”, a declarat Kovesi  la Realitatea TV.

Totodată, aceasta a precizat că unii dintre cei chemaţi la audieri au afirmat că nu au votat şi că nu îşi recunosc semnătura care apare pe listele electorale. O altă descoperire a procurorilor este că pe unele liste apare o singură semnătură în dreptul a mai mulţi votanţi, iar unele CNP-uri fie nu există, fie au fost folosite în dreptul a mai mulţi votanţi.

Procurorul general a precizat că este de datoria Ministerului Public să cerceteze plângerile penale depuse după un proces electoral, aşa cum a făcut de fiecare dată. „Dintre cele 500 de plângeri, mai mult de jumătate vizează împiedicarea exercitării dreptului de vot şi mita electorală”, a spus Kovesi.

Aceasta a precizat că cercetările s-au efectuat în 17 judeţe, însă numai în două s-au înregistrat incidente în timpul audierilor. În plus, Kovesi a reclamat prezentarea mediatică inexactă a derulării procedurilor. „Nu s-au făcut audieri acasă, nu au fost ridicaţi oameni din biserică”, a afirmat procurorul adăugând că depunerea jurământului pe Biblie este o procedură impusă de către Codul de Procedură Penală, inclusiv în timpul audierilor efectuate de către procurori.

Procurorul general a criticat politicienii care au contestat justeţea acţiunilor oamenilor legii. „Constituie o presiune gravă asupra procurorilor declaraţiile publice ale unor politicieni care au instigat populaţia împotriva procurorilor. Nu mi se pare normal să spui să-i ferească Dumnezeu pe procurori să vină oamenii peste ei”, a afirmat Codruţa Kovesi.

Pe de altă parte, aceasta susţine că declaraţiile de acest gen nu-i vor face pe procurori mai timoraţi în cercetarea eventualelor ilegalităţi sesizate în cele peste 500 de plângeri penale legate de referendum. „Atacurile foarte grave asupra procurorilor nu ne afectează, procurorii sunt obişnuiţi să-şi facă treaba, iar colegii au o anumită maturitate pentru a nu fi impresionaţi”, a declarat Kovesi.

Cât priveşte comentariile premierului Ponta legate de această acţiune a Ministerului Public, Kovesi a spus: „Domnul Victor Ponta are dreptul să ceară informări asupra activităţii procurorilor, dar nu a făcut-o. Mă miră că nu a făcut-o”.