Procurorul general Augustin Lazăr a refuzat recuzarea lui Gheorghe Stan. Fosta şefă a DNA cere din nou recuzarea Adinei Florea

Procurorul general s-a pronunţat în privinţa cererii de revocare formulate de Laura Codruţa Kovesi împotriva şefului Secţiei pentru magistraţi. Deşi Gheorghe Stan nu se ocupă direct de dosarul în care este cercetată fosta şefa a DNA, acesta susţine că procurorul nu ar imparţial în privinţa ei. Augustin Lazăr a repsins cererea.

18 feb. 2019, 09:01
Procurorul general Augustin Lazăr a refuzat recuzarea lui Gheorghe Stan. Fosta şefă a DNA cere din nou recuzarea Adinei Florea

UPDATE: Fostul procuror șef DNA Laura Codruța Kovesi a depus, luni dimineață, o nouă cerere de recuzare a procurorului Adina Florea, cea care instrumentează dosarul în care Kovesi este urmărită penal.

UPDATE: Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a respins cererea de recuzare a lui Gheorghe Stan, depusă de Laura Codruța Kovesi, anunţă România TV.

„Prin ordonanţa din data de 18 februarie 2019, procurorul general al PÎCCJ a dispus respingerea cererii de recuzare formulată de persoana la care faceţi referire (Laura Kovesi – n.r.), în calitate de suspect într-un dosar instrumentat de Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, întrucât în art. 67 alin. 2 teza a II-a din Codul de procedură penală legiuitorul a prevăzut expres că este inadmisibilă recuzarea procurorului chemat să decidă asupra recuzării”, se arată într-un răspuns al Parchetului General remis AGERPRES.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că cererea de recuzare a șefului de Secție de anchetare a magistraților, formulată de Laura Codruța Kovesi în dosarul ei, este fără obiect, deoarece Gheorghe Stan nu instrumentează cauza fostei șefe DNA.

Procurorul general al României este așteptat să anunțe decizia în cazul cererii de recuzare care îl privește pe procurorul-șef al Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie, Gheorghe Stan, făcută de Laura Codruța Kovesi în dosarul în care este suspectată de mărturie mincinoasă, abuz în serviciu şi luare de mită.

Kovesi îl acuză pe Stan, care era vicepreședinte la Inspecţia Judiciară în perioada în care a fost acuzată în patru cazuri de abateri disciplinare, că ar nu fi imparţial în privinţa sa. Deşi Stan nu se ocupă direct de dosar, are un rol important – el validează pentru legalitate toate actele procurorului de caz, Adina Florea, care este adjunctă a Secţiei.

Laura Codruța Kovesi, citată vineri la Secția specială, a declarat că i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect şi a depus două cereri de recuzare care îi vizează pe procurorul de caz, Adina Florea, şi pe procurorul-şef de secţie. Cererea în privința recuzării Adinei Florea a fost respinsă de procurorul-șef Gheorghe Stan.