Laura Codruţa Kovesi, la aproape un an de când e procuror-şef european: „Tot timpul mi-e dor de DNA, mi-e dor de România”

Laura Codruţa Kovesi a mărturisit într-un interviu acordat postului Europa FM că, deşi este procuror-şef al Parchetului European, îi lipsesc foarte mult colegii din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi că îi este dor de România.

RomaniaTV.net
06 mai 2020, 09:33
Laura Codruţa Kovesi, la aproape un an de când e procuror-şef european: „Tot timpul mi-e dor de DNA, mi-e dor de România”

Fostul procuror-şef al DNA a acordat marţi un interviu postului Europa F, după victoria obţinută la CEDO.

Laura Codruţa Kovesi a câştigat procesul la CEDO împotriva României. Fosta şefă a DNA a contestat decizia de revocare din funcţie

Laura Codruţa Kovesi a fost întrebată dacă este adevărat ceea ce a povestit gazetarul Cristian Tudor Popescu despre momentul iulie 2018. Atunci, preşedintele Klaus Iohannis i-ar fi cerut demisia şefei DNA, iar a refuzat să şi-o dea. Şeful statului i-ar fi întors spatele, spunându-i că va fi informată când va fi demisă.

Klaus Iohannis: „CCR are obligaţia de a revizui de îndată nu doar decizia în cazul Kovesi, ca urmare a hotărârii CEDO”

Procurorul-şef al Parchetului European a afirmat că nu poate nici confirma, nici infirma, dar că ce poate să asigure e că ea niciodată nu a luat în calcul să îşi dea demisia, conform Adevărul.

Întrebată dacă îi este dor de DNA, Kovesi a răspuns: „Tot timpul mi-e dor de DNA, mi-e dor de România. În fiecare zi. Şi nu doar de DNA, şi de ceilalţi colegi. Acum sunt pe alt drum şi sper să pot ajuta sistemul din România. Şi aici sunt foarte mulţi români care lucrează în instituţiile europene, internaţionale şi mă bucur de fiecare dată că sunt români apreciaţi, care îşi fac treaba bine“.

LC Kovesi: „În motivarea deciziei de revocare a mea din funcţie, CCR a limitat dreptul de acces la instanţă”

În 2018, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a cerut demiterea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA, prezentând un raport de 36 de pagini, cu 20 de „acte şi fapte”. 

Ulterior, CCR a dat o decizie care spunea că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să semneze decretul de revocare. Iohannis a făcut asta, însă, la acel moment, a ales să anunţe prin purtătorul de cuvânt de la acea vreme, Mădălina Dobrovolschi, întoarsă chiar atunci din concediul de creştere a copilului. Iar în campania pentru al doilea mandat, întrebat fiind de destituirea Laurei Codruţa Kovesi, Iohannis a răspuns că a „procedat rezonabil”.

Tudorel Toader, prima reacţie după victoria lui Kovesi la CEDO:”Preşedintele nu a revocat-o în baza propunerii mele, ci a deciziei CCR”