Le foloseşti mereu, dar asta n-o ştiai. După cine sunt inspirate personajele din cărţile de joc. Cine sunt REGII, DAMELE, VALEŢII

Fiecare dintre noi a ținut, cel puțin o dată-n viață, cărți de joc în mâini, însă foarte puține persoane cunosc detalii despre personajele ilustrate pe pachetele standard de cărți de joc.
Iulian Tudor
17 apr. 2019, 07:01
Le foloseşti mereu, dar asta n-o ştiai. După cine sunt inspirate personajele din cărţile de joc. Cine sunt REGII, DAMELE, VALEŢII

Fețele regilor din pachetele standard de cărți de joc par, pentru multe persoane, niște reprezentări anonime ale unor monarhi, dar adevărul este altul, întrucât ele înfățișau lideri faimoși din istorie, scrie a1.ro.

Citeşte şi Klaus Iohannis îşi lansează al treilea volum. Câte cărţi a vândut până acum şi cât a câştigat preşedintele

În ciuda faptului că designul cărților de joc s-a schimbat mult de-a lungul timpului, în Franța, căci acolo își au originile, în secolul XVII, cei patru regi ilustrați pe cărți aveau nume și identități ce reflectau importanța monarhiei franceze. Mai exact, regii de pe cărțile de joc erau unii dintre cei mai semnificativi lideri din istorie, întrucât conducătorii voiau să aibă rolul de moștenitori ai regilor din vechime. Astfel, aceștia erau: Carol cel Mare, David, Cezar și Alexandru Macedon.

Deși se spune că pachetele de cărți de joc își au originile în Franța, o altă legendă spune că primele cărți au apărut în China, în timpul dinastiei Tang, în secolul IX. Acestea nu erau, însă, organizate în perechi, cu numere și simboluri.

Cărțile cu fețele regilor au apărut pentru prima dată pe cărțile din India ori din Persia, acestea fiind aduse în Europa în Evul Mediu, conform The Guardian. Predicile scrise de clericii din Italia, Franța și Spania au arătat, însă, existența cărților de joc încă din secolul al XIV-lea. În perioada medievală, designul cărților de joc varia foarte mult, deși existau niște elemente familiare care păreau a fi constante.

Astfel, potrivit Societății Internaționale de Cărți de joc, cele mai multe variații conțineau cărți „regale”, în număr de trei ori patru și anume: rege, damă, cavaler și valet, care la rândul lor erau împărțite cu diferite simboluri, precum: cupă, monedă, spadă și baston.

În scurt timp, însă, cărțile de joc au devenit extrem de populare în toată Europa, iar producătorii de cărți de joc au găsit modalități de personalizare. Astfel au apărut variațiile regionale, iar unele zone au început să standardizeze iconografia asociată cu cărțile de joc.

Dacă în Germania reginele au fost înlocuite cu clopote, inimi, frunze și ghinde, meșteșugarii francezi au căutat tehnici noi de a face producția de cărți mai eficientă. Ani de zile mai târziu, însă, a fost reintrodusă regina, însă s-au păstrat culori și simboluri care sunt populare și astăzi: inima roșie, pica, trefla și rombul.

Dacă în secolul XVI designerii de cărți au experimentat mai multe personaje, între care eroi romani precum Constantin ori August sau figuri biblice, precum Solomon, la sfâșitul XVII, aceștia au fixat patru figuri cheie. Astfel, regele de inimă roșie a fost identificat ca fiind Carol cel Mare, legendarul erou francez care i-a unificat pe franci și a creat întinsul Imperiu Carolingian. Astfel, se rememora trecutul măreț al Franței și longevitatea monarhiei sale.

Revoluția Franceză a adus renunțarea la rege

Dacă figura biblică a lui David era reprezentată de regele de pică, care ilustra triumful celor drepți asupra celor puternici, regele de romb era reprezentat de Iuliu Cezar, erou roman și cuceritorul Galiei. De asemenea, regele de treflă era Alexandru cel Mare, liderul Greciei antice și cel care i-a învins pe persani și a cucerit pământuri până în îndepărtatul Hindu Kush.

În ciuda faptului că această practică a dănuit aproape 200 de ani, în Franța, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, revoluționarii francezi au dezaprobat conotațiile monarhice. Aceștia au început să îndrăgească imaginile și simbolurile neutre, ce nu glorifică monarhia franceză. Astfel, regii de pe cărțile de joc nu mai au în prezent nicio legătură cu figurile istorice.

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu, dispusă să se angajeze în România! Ce a determinat-o să ia această decizie
Fanatik.ro
Diana Șucu, reacție șocantă la adresa tinerilor prezenți la Beach Please: „Mi-e dor de Ceaușescu!”. Apoi, a șters postarea!
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare cântăreață. N-o vom uita niciodată! Melodiile ei au marcat o generație întreagă
Playtech.ro
Până când ține noul val de caniculă? Urmează temperaturi de foc, dar apoi se răceşte brusc. Vine frigul!
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Povestea cutremurătoare a minorelor forțate să devină mirese. România, alături de Afganistan, India și Yemen, printre țările unde fetele se căsătoresc înainte de majorat
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Prea cald pentru cuptor? Idei delicioase de cină fără foc, perfecte pentru copii
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
kanald.ro
Accident mortal în Arad! Două persoane și-au pierdut viața, iar alte patru sunt rănite: „Ce nenorocire i-a lovit pe acești oameni”
Cancan.ro
Ilie Bolojan şi Doamna au cinat în secret, sub paza SPP. A sărbătorit intim la un restaurant italian, în separeu
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Capital.ro
Blestemul cifrei 8. Elena Udrea și soarta pe care n-o poate evita: La fel ca și Ceaușescu, omorât...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Apariție electrizantă a Andreei Bălan. Imagini cu iubita lui Victor Cornea, în costum de baie
stirilekanald.ro
Ce a spus presupusul criminal al Andei unor oameni, pe stradă. Declarații înfiorătoare: "A spus că are treabă cu..." Unde a fost văzut la cinci zile de la crimă
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
Pensii 2025. Categoria de angajați care se retrage din activitate la doar 50 de ani cu pensie de peste 1000 de euro
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sex, sunet și destrămare lentă: de ce trebuie să vezi Daisy Jones and The Six