Legea carantinării, atacată la CCR de Avocatul Poporului. Orban: „Este un atac la interesele fundamentale ale României”

Avocatul Poporului a sesizat, vineri, Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate ce face referire la sintagma "izolarea într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată unității sanitare. De asemenea, Renate Weber mai susţine că articolul 19 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic încalcă prevederile Legii fundamentale.

RomaniaTV.net
07 aug. 2020, 12:59
Legea carantinării, atacată la CCR de Avocatul Poporului.  Orban: „Este un atac la interesele fundamentale ale României”

UPDATE: „După ce trei săptmâni nu am avut nicio posibilitate de a lua măsuri de tratare a pacienţilor diagosticaţi pozitivi (…), după ce s-a văzut ce efecte grave, dramatice a avut lipsa unui cadru legislativ, Avocatul Poporului recidivează şi atacă şi o lege care a fost adoptată de Parlament, în urma deciziei CCR. Deja lucrurile se îndreaptă într-o direcţie pe care personal nu o înţeleg. Persistenţa de a ataca leg fundamentale care permit Guvernului şi autprtăţilor sanitare să se lupte împotriva epidemiei, mie îmi pare un atac împotriva intereselor fundamentale ale României”, a afirmat Ludovc Orban, la începutrul şedinţei de Guvern.

Avocatul Poporului afirmă că izolarea în spital nu contravine Constituţiei numai dacă reprezintă ultima soluție și se recurge la aceasta după recurgerea la toate celalalte căi de rezolvare a problemei.

Vezi excepţiile de neconstituţionalitate ridicate de Avocatul Poporului la Curtea Constituţională.

Curtea de Apel Bucureşti a decis marţi ca localitatea prahoveană Gornet să iasă din carantină. În schimb, magistraţii au respins solicitarea autorităţilor din Gornet care au cerut DSU daune de patru milioane de euro. Banii ar urma să ajungă în posesia celor „prejudiciaţi” din cauza carantinei instituite pe 22 iulie, prin pierderea locului de muncă şi alte neajunsuri. 

Carantina în comuna Gornet, anulată de Instanţă. Judecătorii au respins şi despăgubirile de 4 mil. de euro, solicitate de la DSU