Legea care reglementează desfăşurarea orelor de educaţie sanitară în şcoli este constituţională. De ce a fost atacată de Klaus Iohannis

Publicat: Joi, 24 Septembrie 2020 09:09 // Actualizat: Joi, 24 Septembrie 2020 16:26 // Sursa: romaniatv.net

Magistraţii Curţii Constituţionale au dezbătut, joi, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind actul normativ care modifică legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Şeful statului a atacat la CCR legea prin care "educaţia sexuală" în şcoli este înlocuită cu "educaţie sanitară".

UPDATE: Curtea Constituţională a respins joi sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Prin urmare, actul normativ privind educaţia sanitară în şcoli, adoptată decizional pe 3 iunie de Camera Deputaţilor, este constituţională.

Astfel, CCR a repins ca neîntemeiată, cu unanimitate de voturi, obiecţia preşedintelui Klaus Iohannis pe această lege.

Legea prevede „derularea sistematică în unităţile şcolare, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor".

Pe 24 iunie, Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra actului normativ care modifică şi completează Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Legea prevede că în şcoli se vor derula, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv de educaţie sanitară, pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

"Prin modul în care a fost adoptată, precum şi prin conţinutul normativ, legea dedusă controlului de constituţionalitate contravine dispoziţiilor art. 1 alin. (3) şi alin. (5) din Legea fundamentală, precum şi prevederilor art. 61 coroborat cu art. 75 alin. (1), alin. (4) şi alin. (5) prin raportare la art. 73 alin. (3) din Constituţie", spune Iohannis în sesizare, arătând că actul normativ i-a fost trimis de către Parlament în vederea promulgării pe 5 iunie.

Educaţia sexuală în şcoli se va face doar cu acordul părinţilor. PSD şi PNL au votat legea în Parlament

Potrivit Agerpres, Klaus Iohannis a precizat în sesizarea la CCR că actul normativ face referire la programe de "educaţie sanitară", înlocuind, astfel, termenul folosit în prezent - acela de programe de "educaţie sexuală". Preşedintele a menţionat că această terminologie nou introdusă impunea modificarea tuturor celorlalte prevederi din Legea nr. 272/2004.

În acest context, preşedintele atrage atenţia că legea introduce doar o modificare de formă, fără consecinţe în plan juridic.

De asemenea, Klaus Iohannis consideră că, din redactare, nu reiese cu claritate dacă norma stabileşte că programele de educaţie pentru viaţă sunt în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor sau că educaţia sanitară este cea în vederea prevenirii acestora. El indică şi faptul că, prin eliminarea sintagmei "cel puţin o dată pe semestru", textul a devenit neclar.

"Nu reiese cu claritate dacă programa şcolară este modificată, în sensul introducerii acestei discipline pe tot parcursul anului şcolar sau, dimpotrivă, este eliminată acea garanţie, instituită iniţial, prin care legiuitorul a urmărit ca programele de educaţie pentru viaţă să fie efectiv puse în practică cel puţin o dată pe semestru, în beneficiul elevilor. Prin eliminarea acestei sintagme nu reiese cu certitudine dacă programele vor avea loc pe întregul parcurs al anului şcolar, o dată pe semestru, o dată pe an sau deloc. Apreciem că această intervenţie legislativă, în realitate, are un efect contrar scopului avut în vedere de legiuitor - cel al asigurării interesului superior al copilului prin participarea acestuia la programe educaţionale", se menţionează în sesizarea la CCR.

De ce Klaus Iohannis afirmă că legea care înlocuieşte educaţia sexuală în şcoli cu educaţia sanitară e neconstituţională

Preşedintele Iohannis afirmă că, în forma iniţiatorului, iniţiativa legislativă conţinea zece articole şi aducea Legii nr. 272/2004 un număr de 40 modificări şi completări, iar Camera Deputaţilor a amendat "substanţial" actul normativ, intervenind legislativ asupra a 63 de texte.

Şeful statului indică faptul că modificările efectuate de deputaţi au un obiect de reglementare complet diferit faţă de cel avut în vedere de iniţiator şi, implicit, de Senat, încălcându-se prevederile Constituţiei referitoare la competenţa Camerei decizionale în procedura legislativă.

"Legea dedusă controlului de constituţionalitate a fost adoptată cu încălcarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la întoarcerea legii, întrucât Camera Deputaţilor a eludat competenţa decizională a Senatului, sustrăgându-i acesteia această calitate", se precizează în sesizarea la CCR.

Klaus Iohannis subliniază că nerespectarea acestui aspect de procedură atrage neconstituţionalitatea în ansamblu a legii. Preşedintele susţine că legea eludează valorile statului de drept şi conţine dispoziţii ce afectează calitatea şi predictibilitatea sa, solicitând CCR să admită sesizarea de neconstituţionalitate şi să constate că actul normativ este neconstituţional, în ansamblu.

Marcel Ciolacu: Iohannis a schimbat definitiv haina de preşedinte al României cu uniforma electorală de agent-şef al PNL

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
CCR educaţie sanitară educaţie sexuală Klaus Iohannis lege
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8747
RON
30 Oct
noapte 10 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H