Legea dării în plată: 8.000 de români şi-au dat casele băncilor ca să scape de credite

De la intrarea în vigoare a legii dării în plată până astăzi au fost înregistrate 7.900 de solicitări de dare în plată. În 2017, numărul solicitărilor noi a crescut cu 26%. 

RomaniaTV.net
06 dec. 2017, 09:15
Legea dării în plată: 8.000 de români şi-au dat casele băncilor ca să scape de credite

Expunerea totală a celor 7.900 de solicitări de dare în plată este de 2,2 miliarde de lei, conform Raportului de Stabilitate Financiară al BNR. Ponderea creditelor denominate în franci elveţieni în total solicitări de dare în plată este de 42%.

Datele statistice prezentate de banca centrală în cadrul raportului amintit arată că, până la data de 4 septembrie 2017, erau înregistrate 7.900 de solicitări de dare în plată pentru expuneri de 2,2 miliarde de lei, adică aproximativ 500 de milioane de euro. BNR arată că numărul solicitărilor noi a crescut cu 26% de la sfârşitul anului 2016 până la data amintită. Cea mai mare parte dintre aceste solicitări, 69%, sunt contestate de băncile comerciale în instanţele de judecată.

Citeşte şi Sute de mii de români au restanţe la bănci şi IFN-uri. Valoarea creditelor restante se apropie de şase miliarde de lei

Chiar dacă au o pondere scăzută, atât ca volum cât şi ca număr, creditele denominate în franci elveţieni şi contractate de persoanele fizice reprezintă 42% din solicitările de dare în plată. Cele mai multe notificări au fost depuse până la momentul pronunţării deciziei Curţii Constituţionale, din 26 octombrie, ulterior numărul solicitărilor diminuându-se.

Citeşte continuarea pe ECONOMICA.NET.