Legea lustraţiei provoacă scandal între judecătorii vizaţi şi cei care o susţin

Legea lustraţiei bagă zâzanie între magistraţi. Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost ţinta unui atac fără precedent din partea unei colege judecătoare. Trecutul de procuror comunist al Doinei Livia Stanciu a fost taxat printr-un editorial scris de o judecătoare de la Curte de Apel Bucureşti. Atacul a avut la origine legea lustraţiei: în forma actuală a legii, Doina Livia Stanciu ar trebui să părăsească funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

RomaniaTV.net
11 mart. 2012, 20:03
Legea lustraţiei provoacă scandal între judecătorii vizaţi şi cei care o susţin

Legea lustraţiei vizează peste 160 de magistraţi cu funcţii de conducere, care au activat şi în perioada regimului comunist. În aceeaşi situaţie se află şi şefa Înaltei Curţi, procuror la Galaţi în anii comunismului.

Şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost atacată pe această temă chiar şi de o colegă judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti. Daniela Panioglu aminteşte într-un comentariu că actualul preşedinte al Curţii Supreme era procuror de Galaţi în anul 1980, cînd lagărul comunist devenea tot mai cumplit şi oraşul colcăia de securişti. În editorialul dedicat străbunicului ei omorât de comunişti, judecătoarea salută legea lustraţiei care ar trebui să o demită pe Doina Stanciu din fruntea judecătorilor români.

„Toţi aceşti tovarăşi, uzurpatori ai Lui Hristos şi ai Legii Lui, au păzit, cu străşnicie, temniţa comunistă. Şi tovarăşa procuror a plutit deasupra noastră, omniprezentă şi păzitoare, timp de 14 ani, până în anul 1994, când s-a metamorfozat în judecător”, comentariul judecătoarei Daniela Panioglu, potrivit juridice.ro.

Consiliul Superior al Magistraturii verifică, acum, dacă judecătoarea Panioglu a încălcat normele magistraţilor prin aceste afirmaţii.

„În anul 1980, când lagărul comunist devenea tot mai cumplit, actualul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie era numit procuror în oraşul în care m-am născut. Oraşul avea industrie metalurgică şi şantier naval, prin urmare colcăia de securişti, de la micii turnători până la cei mai abili şi privilegiaţi torţionari”, a spus judecătoarea Daniela Panioglu.

Legea lustraţiei a trecut de Parlament, dar încă nu a fost promulgată de preşedinte. Deja a fost contestată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la curtea constituţională. Consiliul Superior al magistraturii a început o anchetă, după editorialul judecătoarei Daniela Panioglu.