LEGEA PENSIILOR, schimbată de criză. Anunţ major pentru milioane de români

Partidul Social Democrat (PSD) vine cu un nou proiect privind pensiile românilor. Inițiativa legislativă a fost inițiată de către deputata social democrată Mirela Furtună.

RomaniaTV.net
24 apr. 2020, 08:45
LEGEA PENSIILOR, schimbată de criză. Anunţ major pentru milioane de români

Proiectul legislativ lansat de către PSD propune ca sumele pe care le depun românii la Pilonul II de pensii să fie actualizate cu inflația.

Suma pe care aceștia o primesc înapoi trebuie să nu fie mai mică decât valoarea contribuțiilor, diminuate cu penalitățile de transfer și comisioanele legale, actualizată cu rata inflației între data plății contribuțiilor și data ieșirii la pensie a participantului.

PENSII 2020. Ludovic Orban anunţă majorarea cu 40% în funcţie de resursele bugetare 

„Au existat cel puţin încă patru iniţiative legislative aproximativ similare, care au fost respinse în trecut de Parlament, principala justificare fiind că în practică randamentele acestor fonduri ar putea scădea, iar beneficiarii finali ar pierde”, susţine deputata în expunerea de motive.

„Nu putem obliga administratorii de pensii private obligatorii să obţină randamente mai bune tot timpul, există situaţii excepţionale, cum sunt crizele financiare. Nu putem văduvi nici participaţii la pensiile private obligatorii de a primi banii înapoi, la finalul perioadei de cotizare, măcar o sumă egală cu valoarea contribuţiilor indexată cu rata inflaţiei”.mai spune deputata.

„În caz contrar, am facilita returnarea unor sume care ar putea reprezenta doar o fracţie din ceea ce ar fi trebuit să primească. Chiar şi în sistemul public de pensii, acestea se indexează anual cu 100% din rata inflaţiei, tocmai pentru ca puterea de cumpărare să nu scadă”, se mai spune în document.


loading...
Partenerii noștri