Legea pensiilor se schimbă, scandal uriaş între Guvern şi sindicate, sunt vizaţi peste 8 milioane de români

Datele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) arată că fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 89,63 miliarde de lei, la finalul lunii ianuarie 2022. Astfel, observăm că cifra este în creştere cu 15% faţă de nivelul înregistrat la 31 ianuarie 2021. Situaţia s-ar putea schimba în anii următori.

14 mart. 2022, 07:23
Legea pensiilor se schimbă, scandal uriaş între Guvern şi sindicate, sunt vizaţi peste 8 milioane de români

Legea pensiilor se schimbă, este din nou scandal. Un raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) arată că investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti.

„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”, este scris în raportul ASF.

EXCLUSIV Ce se întâmplă cu majorarea pensiilor. Ministrul Muncii, anunţul care îi vizează pe toţi pensionarii: „Nu vreau să dau speranţe”
Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 54,471 miliarde de lei, respectiv 60,77%. Pe locul doi de aflau acţiunile, cu 23,148 miliarde de lei (25,83%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 6,413 miliarde de lei, respectiv 7,15% din totalul activelor.

Se schimbă legea pensiilor. Astfel, cota de contribuţie la Pilonul II de pensii va fi majorată de Guvern la 4,75% de la 1 ianuarie 2024, potrivit unui proiect de OUG pentru modificarea alineatului (3) al articolului 43 din Legea nr. 411/2004, privind fondurile de pensii administrate privat.

Proiectul de act normativ, lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii:

OUG_modif_Lg_4112004_04_03

Articol unic – Alineatul (3) al articolului 43 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 482 din 18 iulie 2007, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:

(3) Începând cu data de 1 ianuarie 2024 cota de contribuţie la fondul de pensii este de 4,75%.

Conform notei de fundamentare, obiectul de reglementare al proiectului de act normativ îl constituie majorarea, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuțiilor la fondurile private de pensii de la 3,75% la 4,75%.

Guvernul a decis majorarea nivelului acestor contribuții având în vedere că atât în Planul Național de Reziliență și Redresare –PNRR-, cât și în Programul de Guvernare este prevăzută măsura care vizează creșterea contribuțiilor pentru Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent până la 4,75% în 2024.

Pensii 2022. Bătaie de joc, Guvernul recunoaşte discrepanţe uluitoare pentru aceleaşi condiţii de muncă şi salarizare. Ghinion doar pentru unii!
Tot în nota de fundamentare se arată faptul că Reforma propusă în Programul Național pentru Redresare și Reziliență vizează elaborarea legislației prin care sunt urmărite asigurarea pe termen mediu și lung a sustenabilității și a predictibilității sistemului public de pensii, respectiv sustenabilitatea Pilonului II de pensii.

NF_OUG_modif_Lg_4112004_cu_dpp_04_03

Sindicatele nu sunt de acord cu majorarea contribuțiilor la Pilonul 2 de pensii
Sindicatele afiliate Cartel Alfa atrag atenţia în privința majorării contribuţiei la Pilonul II de pensii private. Aceștia spun că acest lucru este în detrimentul pensiilor publice și acuză guvernanţii că nu manifestă un egal interes şi pentru pensiile de stat (Pilonul I).

„Guvernul doreşte să majoreze, de la 1 ianuarie 2024, contribuţia la fondurile private de pensii (Pilonul II) de la 3,75/% la 4,75%. Măsura este motivată de nevoia de a ţinti jalonul din PNRR care prevede “asigurarea sustenabilităţii fiscale a Pilonului II de pensii prin creşterea contribuţiilor” virate către operatorii privaţi.

Din păcate, nu am observat aceeaşi grabă şi hotărâre când e vorba de măsuri de reformă pentru a face funcţional mai întâi Pilonul I (reglementarea pensiilor speciale, eliminarea exceptărilor la contribuţie acordate în timp unor categorii din ce în ce mai largi şi mai diverse, creşterea eficienţei colectării etc.) – măsuri care pot fi luate de guvern şi fără a plăti contracte de consultanţă”, se arată într-un comunicat. Bogdan Hossu şi-a spus nemulţumirea şi în exclsuiviate la România TV. 

De asemenea, creşterea de la 3,75% la 4,75% înseamnă o reducere şi mai mare a resurselor pentru Pilonul I de pensii, adică mai puţini bani la fondul public de pensii pentru pensiile aflate în plată; Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul nu cuprinde nici o analiză asupra impactului acestei măsuri, mai spun sindicatele.

Valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii administrate privat a fost de 87,06 miliarde lei la finalul lunii septembrie a anului 2021, în creștere cu aproximativ 25% comparativ cu aceeași dată a anului 2020.

Numărul participanților înregistrați în sistemul Pilonului II a fost de 7,73 milioane persoane, față de 7,58 milioane persoane înregistrate în luna septembrie a anului 2020.

La nivelul Pilonului II, contribuția medie a participanților, cu contribuții virate la 30 septembrie 2021, a fost de 204 lei/participant, în timp ce la 31 decembrie 2020 valoarea acesteia a fost de 192 lei/participant.