Leguma de 1 leu care curăță sângele. Este benefică celor care suferă de diabet și de hipertensiune

Bogată în antioxidanţi, în vitamine şi minerale, sfecla roşie este un aliat natural al organismului, care ajută la menţinerea sănătăţii şi la prevenirea unor afecţiuni dintre cele mai grave.

22 mai 2022, 09:01
Leguma de 1 leu care curăță sângele. Este benefică celor care suferă de diabet și de hipertensiune

Sfecla conține 266 mg de potasiu la 100 g și antioxidanți. Potasiul ajută la scăderea tensiunii arteriale, antioxidanții protejează împotriva radicalilor liberi care determină apariţia bolilor cardiovasculare. Ca să nu mai vorbim de fibrele care ajută la reducerea colesterolului și a trigliceridelor.

Beneficiile consumului de sfeclă roşie

Pe lângă faptul că menţine sănătatea cardiovasculară, consumul de sfeclă roşie mai are o sumedenie de beneficii pentru sănătate. Iată doar câteva dintre acestea:

Citeste si De ce e bine să mănânci ceapă înainte de culcare. Beneficiile neştiute ale consumului de ceapă

  • Sfecla își datorează culoarea roşie unui pigment numit betanină. Această substanță favorizează distrugerea celulelor canceroase și le împiedică să se înmulțească. Conține, de asemenea, flavonoide, un grup de antioxidanți puternici;
  • Previne constipația datorită conținutului mare de apă și fibre;
  • Purifică sângele datorită conținutului ridicat de apă care favorizează diureza;
  • Ajută la eliminarea toxinelor din ficat;
  • Împiedică formarea cheagurilor de sânge și depunerea grăsimilor pe vasele de sânge;
  • Conține iod, cunoscut pentru efectele benefice asupra glandei tiroide;
  • Ajută la prevenirea și ameliorarea gutei și bolilor de vezică biliară.

Îmbunătățește performanța sportivă

Sucul de sfeclă roșie conține nitrați care sunt transformați de organism în nitriți și apoi în oxid nitric. Acest oxid ajută mușchii să consume mai puțin oxigen în timpul efortului, sporindu-le eficienţa.

Pentru performanţe sportive, se bea un pahar mare de suc de sfeclă roșie cu câteva zile înainte de competiție și în aceeași zi, cu aproximativ două ore înainte.

Citeste si Tot ce nu știai despre fructul Pomelo: ce conține, cum se consumă, la ce ne ajută și care sunt beneficiile acestuia

Menţine sănătatea ochilor

Frunzele de sfeclă se pot consuma la fel cum se consumă spanacul, gătite cu puțină smântână sau unt. De asemenea, pot fi consumate şi crude, integrate în salate.

Frunzele de sfeclă roşie conțin carotenoizi precum luteina și zeaxantina, antioxidanți puternici. Acești compuși filtrează lumina albastră și blochează radicalii liberi protejând ochii de degenerescenta maculară legată de vârstă, cataractă sau retinită pigmentară.

Cum se alege sfecla roşie

Atunci când cumperi sfeclă roşie, ai grijă să fie tare, netedă și fără pete vineţii. Sfecla mică și mijlocie este mai fragedă decât cea mare.