Specialiştii au explicat că această legumă este de trei ori mai eficientă în reducerea tensiunii arteriale decât limitarea consumului de sare. Tim Spector, profesor de epidemiologie genetică la King’s College London și fondatorul aplicației de sănătate Zoe, a explicat că sfecla roșie este extrem de eficientă în combaterea tensiunii arteriale ridicate. Această legumă era populară încă din vremea romanilor, deoarece aceștia recunoșteau efectul pe care îl avea asupra fluxului sangvin.
Studiile arată că sfecla roșie reduce tensiunea arterială de trei ori mai mult decât restricția de sare. „Sucul de sfeclă roșie are un efect special asupra tensiunii arteriale, existând destul de multe studii în care oamenii au consumat suc de sfeclă și care au arătat că acesta reduce tensiunea arterială de trei ori mai mult decât restricția de sare. Este încă un motiv pentru a include sfecla roșie în alimentație, mai ales dacă suferi de tensiune arterială mare, o poți consuma în salate, dar probabil că dacă o consumi de trei ori pe săptămână, tot vei obține beneficii. Ca întotdeauna, efectele vor varia de la o persoană la alta”, a explicat prof. Tim Specter, conform Csid.
Profesorul Spector a discutat despre diferitele boli asociate tensiunii arteriale ridicate. Pe lângă accidentele vasculare cerebrale și infarctele, el a atras atenția asupra unei probleme pe care mulți oameni o experimentează la nivelul urechilor, cauzată de hipertensiune.
„Pe lângă bolile renale, există probleme oculare cauzate de degenerescența maculară, care este adesea determinată de vasele de sânge din ochi. Pierderea auzului, microvasculatura urechii este implicată în acest proces și poate cauza și o problemă foarte deranjantă numită tinitus, în care auzi un bâzâit de intensitate redusă, dar extrem de neplăcut”, a explicat specialistul.
Există multe probleme, atât minore cât și grave, care sunt asociate cu lipsa unui control eficient al tensiunii arteriale. Jonathan Wolf, directorul general al aplicației Zoe, a întrebat în cadrul podcastului dacă este prea târziu să inversăm daunele atunci când oamenii sunt diagnosticați cu hipertensiune. Profesorul Spector a răspuns că: „Nu este niciodată prea târziu să îți reduci tensiunea arterială, cu excepția poate a persoanelor care au trecut de 100 de ani. Pentru majoritatea dintre noi, chiar dacă nu ai știut timp de 10 ani că ai tensiune mare, tot vei avea beneficii uriașe dacă îți scazi tensiunea la nivelul de 120 cu 80, unde vei începe să vezi îmbunătățiri, iar metabolismul și organismul tău se vor îmbunătăți și inflamația va scădea”, potrivit Csid.
Riscurile pentru multe dintre afecțiuni vor scădea brusc. Chiar dacă o parte din daune sunt deja produse, veți putea să vă protejați pe viitor, însă e nevoie să fiți foarte atenți și precauți. Trebuie să vă mențineți atitudinea pozitivă, privind mereu spre viitor și să fiți atenți la anii care urmează.
Citește și: Cum a slăbit un bucătar celebru 90 de kilograme într-un timp record! A eliminat doar două lucruri din dietă