Lichidităţile păstrate de bănci în depozite la BCE au atins un nou record

Lichidităţile păstrate în depozite overnight de către băncile din zona euro la Banca Centrală Europeană (BCE) au atins un nou record, de 777 miliarde de euro, vineri, la numai două zile după ce BCE a acordat împrumuturi de 530 de miliarde de euro.

RomaniaTV.net
02 mart. 2012, 13:48
Lichidităţile păstrate de bănci în depozite la BCE au atins un nou record

Băncile au plasat overnight 776,9 miliarde de euro la BCE joi, cu aproximativ două treimi mai mult faţă de ziua anterioară, alegând siguranţa de a-şi ţine banii la BCE în locul investirii imediate în piaţă, potrivit Financial Times.

Prin programul BCE de lichidităţi nelimitate pe perioadă de trei ani, 800 de bănci au împrumutat săptămâna aceasta 529,5 miliarde de euro la dobândă de 1%. Pentru păstrarea banilor în depozite overnight la BCE, băncile comerciale primesc doar o dobândă de 0,25%.

Reprezentanţii băncilor centrale explică majorarea puternică a depozitelor ca o consecinţă automată a lichidităţilor introduse de BCE în sistemul financiar.

În cazul în care situaţia se menţine fără o creştere a creditării către economia reală, va sublinia una din frustrările multor lideri europeni: că băncile acumuleză lichidităţile sau le folosesc pentru investiţii în instrumente financiare, precum obligaţiunile guvernamentale.

Folosirea facilităţii de depozit overnight a BCE a crescut puternic după programul de împrumutrui pe trei ani derulat în decembrie. În ultima lună a anului trecut, nivelul depozitelor overnight a fost de circa 450 de miliarde de euro şi s-a menţinut la acest nivel şi ulterior.

Păstrarea banilor la BCE este considerată un semn al tensiunilor de pe piaţa bancară, întrucât băncile ar obţine dobânzi mai mari dacă s-ar împrumuta între ele pe piaţa interbancară, decât dobânda de 0,25% de la BCE.


loading...