Toader, înlocuit cu Nicolicea. Dăncilă: Aştept demisia lui Toader. Dragnea: Doamna prim ministru va trimite propunerile preşedintelui

PSD i-a retras miercuri sprijinul politic ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în şedinţa CEx. Eugen Nicolicea este propus să preia portofoliul Justiţiei. PSD se aşteaptă ca preşedintele Iohannis să refuze numirea lui Nicolicea şi ia în calcul varianta restructurării guvernului. Totuşi, premierul Viorica Dăncilă va încerca întâi varianta remanierii şi va trimite propunerile de înlocuire a miniştrilor la Cotroceni.

17 apr. 2019, 02:59
Toader, înlocuit cu Nicolicea. Dăncilă: Aştept demisia lui Toader. Dragnea: Doamna prim ministru va trimite propunerile preşedintelui

UPDATE Liviu Dragnea, declaraţii:

Doamna prim ministru a spus clar şi speră să se rezolve într-o zi sau două, să îi trimită preşedintelui propunerile şi să depună jurământul.

(Dacă preşedintele va refuza propunerea – n.r.), Ne vom întâlni din nou în coaliţie şi vom lua o decizie. Vom lua o decizie atunci.

Nu mai e cazul pentru OUG pe justiţie, a început procedura parlamentară.

Noul minisrul al Justiţiei, dacă va fi numit de către preşedintele Klaus Iohannis, în primul rând trebuie să rezolve blocajele din Ministerul Justiţiei cu privire la avizarea sau iniţierea unor acte normative care ţin de aplicarea programului de guvernare.

Că aceste blocaje au fost din cauza domnului Toader sau nu, nu avem de unde să ştim, important este că acrsta este primul lucru care i s-a cerut domnului Nicolicea.

Şi în al doilea rând să facă ce face orice ministru al Justiţiei, să se ocupe de starea bună a Justiţiei din România.

Am aceeaşi relaţie cu Viorica Dăncilă ca atunci când am propus-o prim ministru.

Noi am avut majoritate de când am câştigat alegerile, avem şi acum.

Am decis să mergem pe o variantă. 

Codul Administrativ se va adopta prin ordonanţă de urgenţă.

______

UPDATE Viorica Dăncilă, declaraţii:

În opinia mea, cred că s-a vorbit foarte mult despre justiţie şi cred că Tudorel Toader a greşit atunci când a spus că va face foarte multe lucruri şi nu le-a finalizat.

În urma nemulţumirilor din partid, s-a decis demiterea lui Tudorel Toader.

Sper ca demiterea lui să fie fie dublată de o demisie.

Voi avea o discuţie cu Tudorel Toader. 

Am hotărât ca propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei să fie Eugen Nicolicea.

Imediat ce ajung laGuvern îl voi suna pe domnul preşedinte.

S-a vorbit f mult în spaţiul public despre justiţie.

Colegii din partid au arătat multe acte care au aşteptat prea mult un răspuns de la Ministerul Justiţiei.

Nu am primit proiectele de OUG pe modificarea legilor justiţiei.

______

UPDATE Liderii PSD au votat pentru retragerea sprijinului politic lui Tudorel Toader. Singurul vot împotrivă a fost al lui Dumitru Buzatu.

Eugen Nicolicea este propunerea PSD pentru portofoliul Justitţiei.

Premierul Viorica Dăncilă urmează să trimită preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de revocare simultan cu cea de numire a lui Nicolicea.

De asemenea, s-a decis înlocuirea miniştrilor Rovana Plumb şi Natalia Intotero, care candidează pe locuri eligibile la alegerile europarlamentare.

Cei doi miniştri vor fi înlocuiţi cu Tit Brăiloiu şi Oana Florea.

______

UPDATE Şedinţa CEx a început după ce liderii PSD au ajuns la Palatul Parlamentului. Şedinţa a fost precedată de o întâlnire între Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă în biroulşefului Camerei Deputaţilor, care a durat aproximativ o oră.

La sosirea la şedinţa CEx, premierul a spus că deciziile se vor lua în Comitetul Executiv.

„Suntem Guvern politic, vom decide în CEx. Sunt preşedinte executiv al PSD, e normal să discut cu colegii mei”, a declarat Dăncilă.

Întrebat de ce nu a fost chemat ministrul Justiţiei la acest CEx, Liviu Dragnea a replicat: „Doar membrii PSD”.

Întrebat de asemenea dacă a încercat să-l convingă pe Toader să-şi dea demisia, liderul PSD a răspuns: „Eu nu fac aşa ceva”.

Marian Oprişan, preşedintele PSD Vrancea, a declarat că este necesară o restructurare a Guvernului, având în vedere că miniştrii Rovana Plumb şi Natalia Intotero se regăsesc şi pe lista de candidaţi la europarlamentare a social-democraţilor.

„Da, pentru că două colege de-ale noastre părăsesc Guvernul datorită faptului că au devenit candidaţi la alegerile europarlamentare şi e vorba de Natalia Intotero de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi de doamna Rovana Plumb de la Ministerul Fondurilor Europene”, a afirmat Oprişan înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Lia Olguţa Vasilescu a susţinut că e oportună o restructurare a Guvernului.

Întrebată dacă Tudorel Toader ar trebui să plece din Guvern, ea a răspuns: „Din punctul meu de vedere, da. Eu m-am exprimat public”.

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, a spus că Tudorel Toader este „un profesor şi un profesionist”.

Paul Stănescu a declarat că „politica penală a unui Guvern o face majoritatea parlamentară, iar ministrul şi Guvernul pun în aplicare”.

El a evitat să spună dacă Toader ar trebui remaniat: „Nu contează opinia mea, contează opinia majorităţii PSD-ALDE. Nu comentez subiectul Toader”.

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a spus că Tudorel Toader este un profesionist bun, e un om care are un prestigiu ridicat în lumea universitară şi, evident, chiar dacă activitatea domniei sale în anumite circumstanţe nu a fost chiar cea dorită de toţi colegii noştri, eu cred că i se poate da o notă bună”.

______

Comitetul Executiv Naţional al Partidului Social Democrat se reuneşte miercuri, pe agenda discuţiilor urmând să se afle calendarul mitingurilor electorale din ţară şi situaţia unor miniştri, între care Rovana Plumb şi Natalia Intotero, care se află pe lista PSD pentru alegerile europarlamentare din data de 26 mai. Şedinţa este programată la ora 12.00, la Parlament. 

Principala miză a şedinţei este legată de soarta lui Tudorel Toader în fruntea Ministerului Justiţiei, criticat în ultima perioadă de tot mai multe voci din partid şi chiar de Liviu Dragnea.

Citeşte şi: Tăriceanu, despre criticile la adresa lui Tudorel Toader: Dacă vrei să-i găseşti unuia bube în cap, îi poţi găsi

„Am avut un respect foarte mare pentru Tudorel Toader, am şi acum, dar a greşit foarte mult. Ca membru al unui Guvern asumat de un partid mare, într-o perioadă destul de agitată exact din motivele astea false, nu poţi să te joci cu aşa ceva. Aici este vorba despre o responsabilitate foarte mare pe care trebuie să ţi-o asumi şi nu poţi să enunţi ceva după care să te joci cu enunţul, mai ales că sunt foarte sensibile. Asta este cea mai mare supărare. Nu are nimeni ceva cu domnul Toader personal, ba dimpotrivă, îi respect pregătirea. Nu discut altceva. Asta este marea supărare şi nu are rost să o ascund. Am spus-o şi dumnealui, am spus-o foarte cinstit şi fără patimă, fără ceartă”, a declarat, săptămâna trecută, liderul PSD, Liviu Dragnea.

Citeşte şi: Tudorel Toader, despre eventuala remaniere: Voi fi ministru până apare în Monitor decizia de eliberare din funcţie

Întrebat dacă doar ministrul Justiţiei este vinovat pentru lipsa ordonanţelor, având în vedere că ele sunt adoptate de Guvern, Dragnea a spus: „Nu am de unde să ştiu. Eu ce ştiu este că doamna prim-ministru a zis că le adoptă, că adopte ce-i trimite ministrul Justiţiei. Asta ştiu eu. Alte speculaţii nu pot să fac”.

„Miercuri, de la ora 12,00, va avea loc Comitetul Executiv al PSD, la care sunt invitaţi, pe lângă membrii CEx, adică preşedinţii de organizaţii, şi miniştrii. Agenda CEx va avea trei puncte, unul legat de organizarea din campanie şi prezenţa miniştrilor şi candidaţilor la europarlamentare în teritoriu. (…) Al doilea punct va fi legat de chestiuni tehnice, de organizarea mitingurilor din ţară, (…) sunt foarte multe cereri de mitinguri uriaşe, mari, făcute în toate judeţele şi trebuie să stabilim exact calendarul ca să nu se suprapună. Şi trei – va fi o discuţie despre unele schimbări în Guvern, ţinând cont că avem două colege care sunt pe lista de europarlamentare pe locuri eligibile şi care urmează să părăsească Guvernul şi să acţioneze fix numai în sensul campaniei electorale în următoarea perioadă”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, secretarul general al social-democraţilor, Codrin Ştefănescu.

Citeşte şi:  Tudorel Toader: „Nu am fost invitat la şedinţa CEx PSD”. Nume vehiculate pentru înlocuirea ministrului Justiţiei

Cât priveşte o discuţie în CExN al PSD despre situaţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, Codrin Ştefănescu a spus: „Vor fi multe alte discuţii pe subiectul acesta miercuri, veţi afla toate detaliile după Comitetul Executiv”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, la Parlament, că mâine va fi ministru şi că va ţine cont de ceea ce scrie în Monitorul Oficial, iar răspunzând întrebărilor jurnaliştilor a spus că „şi de ar fi demisie tot trebuie decretul preşedintelui de revocare”.

„Mâine voi fi ministru. Voi fi ministru până când în Monitorul Oficial apare un nou ministru. Voi ţine cont de ceea ce va scrie în Monitorul Oficial. Eu plec de la minister când văd în Monitorul Oficial că X e ministru”, a declarat Toader.

Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, ministrul Justiţiei a precizat: „Şi de ar fi demisie tot trebuie decretul preşedintelui de revocare, deci reperul fix, obiectiv şi juridic este Monitorul Oficial”.

Tudorel Toader a mai făcut astfel de declaraţii în ultima perioadă, dând de înţeles că nu va demisiona, ci va aştapta să fie demis.

În mai multe rânduri, Liviu Dragnea a spus că remanierea este atributul premierului, însă Viorica Dăncilă a susţinut că aşteaptă decizia partidului.

În acest condiţii, liderii PSD au lansat varianta ridicării sprijinului politic pentru Tudorel Toader, ceea ce ar trebui să determine eliberarea din funcţie a acestuia de către premier.
Tot astăzi, în Senat va fi dezbătută moţiunea simplă a opoziţiei împotriva lui Toader, amânată deja de trei ori.