Liga Studenţilor din Iaşi a sesizat Parchetul cu privire la acte de discriminare a studenţilor nevaccinaţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie

Liga Studenților (LS IAȘI) a depus un denunț pentru sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și șantaj la adresa unor cadre didactice din Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, pe care le acuză că ar fi condiționat accesul studenților de vaccinarea împotriva covid-19 la examene, potrivit unui comunicat de presă.

03 iun. 2021, 18:22
Liga Studenţilor din Iaşi a sesizat Parchetul cu privire la acte de discriminare a studenţilor nevaccinaţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie

Liga Studenţilor ieşeni susține că unele cadre didactice ar exercita presiuni asupra studenților din UMF Iași care nu s-au vaccinat din considerente personale sau medicale (sarcină, alăptare, afecțiuni grave cu contraindicații, boli auto-imune etc.).

UMF Iași a decis, printr-o hotărâre a Consiliului de Administrație din 12 mai că doar studenții vaccinați împotriva covid-19, cei care dețin un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte sau cei care prezintă o adeverință că au fost infectați de virus pot fi primiți în sesiunea de examene din vară, scrie G4Media.

Liga Studenţilor anunţă că va ataca hotărârea Consiliului de Administraţie în instanţă

Ca urmare a deciziei conducerii universității, peste 2000 de studenți au semnat o petiție prin care cer conducerii instituției să abroge măsura. Liga Studenților IAȘI a anunțat că va ataca în instanță hotărârea, citând o presupusă discriminare la adresa studenților. Sub presiunea studenților, conducerea universității ieșene a anunțat că va asigura testarea gratuită a tuturor studenților, astfel încât aceștia să poată intra la examen.

La nivel european există o preocupare majoră pentru accesul cetățenilor la diferite servicii în plină pandemie, ca și pentru accesul la libera circulație. Statele membre UE au ajuns la un acord pentru emiterea de certificate digitale Covid pentru a le permite cetățenilor să circule în interiorul Uniunii Europene fără a mai fi obligați să intre în carantină.

Certificatele sunt gratuite, disponibile în variantă printată sau în format digital. Certificatul e proba că deținătorul său a fost vaccinat, are un test negativ sau a trecut prin infecție. Certificatul digital UE conține date de identificare esențiale – numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului (QR Code).

Citeşte şi: Florin Cîţu, despre taxa auto: „Am fost foarte clar în negocierile cu CE. Nu e taxă, e măsură de descurajare”