Liga Studenţilor se opune introducerii celei de-a treia sesiuni a examenului de bacalaureat

Liga Studenților (LS IAȘI) se opune introducerii unei a treia sesiuni a examenului de bacalaureat, care ar urma să aibă loc începând de anul viitor în luna decembrie sau februarie 2019, conform celor declarate marţi de Ministrul Educației, Liviu Marian Pop.
Iulian Tudor
15 nov. 2017, 11:15
Liga Studenţilor se opune introducerii celei de-a treia sesiuni a examenului de bacalaureat

Amintim că Liviu Marian Pop a declarat că există discuții la nivelul Ministerului Educației Naționale în vederea introducerii unei a treia sesiuni de bacalaureat în iarnă, cu scopul declarat de a crește rata promovabilității la examenul de maturitate și numărul de studenți din universitățile de stat.

Studenții ieșeni se opun acestei inițiative, argumentând că introducerea unei noi sesiuni pentru examenul de bacalaureat va duce de fapt la scăderea calității învățământului preuniversitar, eliminând ideea de competiție și determinând elevii să amâne susținerea examenului, scăzând astfel rata de promovabilitate.

De asemenea, va scădea și calitatea învățământului superior, oferind posibilitatea absolvenților de liceu de a susține fiecare probă a bacalaureatului în câte o sesiune, urmând ca după un an de la terminarea studiilor liceale să fie admiși pe bază de dosar la facultate cu o notă statistic mai mare decât cei care au susținut bacalaureatul direct, la finalul clasei a XII-a.

Liviu Pop vrea să introducă a treia sesiune de bacalaureat. Când ar urma să aibă loc

Învățământul preuniversitar se confruntă cu probleme mult mai mari, precum analfabetismul funcțional alarmant în rândul elevilor, neîncurajarea performanței, promovarea formalismului și a conformismului social, limitarea libertății de creație și gândire a elevilor, birocrația excesivă în activitatea cadrelor didactice și lipsa de pregătire didactică și profesională a unei părți dintre profesori. Desigur, la acestea se adaugă și problema subfinanțării acute a educației, perpetuată în continuare de clasa politică.

„Calitatea învățământului preuniversitar nu ar trebui măsurată doar prin indicatori de ordin cantitativ, precum rata promovabilității la bacalaureat, care sunt utilizați de cele mai multe ori pentru bifarea unor obiective politice declarative, ci ar trebui măsurată în primul rând prin indicatori calitativi, care să releve profunzimea problemelor din sistem. Rata scăzută a promovabilității la examenul de bacalaureat este legată în primul rând de nivelul redus de pregătire de care beneficiază elevii din liceele tehnice și profesionale, iar în al doilea rând de lipsa de perspectivă pe care o au aceștia pe piața forței de muncă din România, în lipsa unei calificări profesionale adecvate, preferând să renunțe la susținerea bacalaureatului. O rată de promovabilitate crescută nu trebuie obținută artificial prin astfel de propuneri, ci trebuie să fie un rezultat firesc al unui învățământ preuniversitar performant” a declarat Cosmin-Teodor Cotos, prim-vicepreședinte al Ligii Studenților.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Singurul bulevard din București care are două nume. Faci doar 3 minute de la un capăt la celălalt cu metroul, are numai 1 kilometru și leagă două puncte strategice ale Bucureștiului
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
Playtech.ro
Cât va costa un apartament de 130.000 € după majorarea TVA din 1 august. Calculul care îi descurajează pe cumpărători
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prințul Harry, umilit în văzul lumii: Nu are niciun talent remarcabil
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Canicula și „nopțile albe”. Sindromul nocturn care afectează, anual, zeci de mii de români
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună