Medic acuzat că lua MITĂ pentru a acorda pensii de invaliditate. Procurorii, ULUIŢI de ce au găsit asupra sa

Percheziţiile efectuate de anchetatori la medicul din Sălaj acuzat de luare de mită pentru acordarea de pensii de invaliditate şi la apropiaţi ai acestuia au scos la iveală lingouri de aur şi bijuterii, alături de sume de bani de ordinul miilor de euro.

20 feb. 2014, 12:36
Medic acuzat că lua MITĂ pentru a acorda pensii de invaliditate. Procurorii, ULUIŢI de ce au găsit asupra sa

La percheziţii au fost găsite lingouri şi bijuterii dintr-un metal galben ce presupunem a fi aur. Este nevoie de o expertizare în acest sens, pentru a putea fi siguri. Nu este vorba de lingouri de mari dimensiuni. Au fost găsite şi sume de bani, de ordinul miilor de euro„, a declarat joi, pentru Agerpres, procurorul de caz Bogdan Chiş, şef secţie Urmărire Penală, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Viteşte şi Record de şpagă în Sălaj: Un medic a luat mită de 125 de ori în doar 11 zile

Procurorii Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj îl acuză pe doctor că, profitând de funcţia din cadrul Casei de Pensii ca şef al Oficiului de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă, acesta ar fi cerut mită în bani şi obiecte aproape de la fiecare pacient care îi trecea pragul, pentru încadrarea sau revizuirea gradului de invaliditate, cu consecinţa primirii unei pensii de invaliditate. Procurorii care cercetează acest caz au probat în doar 11 zile un număr de 125 de infracţiuni de luare de mită, sumele de bani oferite fiind cuprinse între 100 de lei şi maxim 100 de euro, în funcţie de ce anume solicita persoane respectivă.

Citeşte şi Medic din Sibiu, trimis în judecată pentru luare de mită

Deşi anchetatorii au cerut arestarea preventivă pentru 29 de zile, atât Tribunalul Sălaj, cât şi Curtea de Apel Cluj au decis cercetarea sa în stare de libertate.

În aceste condiţii, procurorii au emis o ordonanţă prin care medicului i se interzice să mai facă parte din comisia de expertizare a Casei de Pensii.

„Există o ordonanţă a procurorului de caz care a luat ca măsură controlul judiciar şi printre obligaţii şi măsuri a fost şi aceea a interdicţiei de a mai face parte din comisia de expertizare. Ca medic de altă specialitate ar putea. Numai că măsura procurorului de caz a fost contestată de către inculpat, tribunalul Sălaj a admis contestaţia, înlăturând controlul judiciar, dar noi am făcut contestaţie la rândul nostru şi suntem în termenul de contestaţie, care se va judeca la Curtea de Apel Cluj. Dacă ni se admite contestaţia de către Curtea de Apel Cluj şi rămâne în vigoare ordonanţa procurorilor, atunci, pe o perioadă, ca să fie în folosul urmării penale, îi va fi interzisă participarea în comisia de expertizare. Dar dacă ne este respinsă contestaţia, nu va avea nicio interdicţie. Ordonanţa procurorului este în vigoare, iar contestaţia noastră este suspensivă de executare. Asta înseamnă că rămâne ordonanţa procurorilor”, a precizat, pentru AGERPRES, Crin Bologa, prim-procuror al Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj.

În acelaşi caz sunt cercetate în libertate, pentru tăinuire, două asistente medicale, o altă asistentă de la o clinică privată fiind acuzată de dare de mită.

Citeşte şi Un medic din Hunedoara, reţinut pentru luare de mită

Dacă infracţiunile de care este acuzat vor fi dovedite în instanţă, medicul riscă o pedeapsă cu închisoare de la trei la 12 ani.

În vârstă de 46 de ani, Paşca Sorin Mircea are atribuţii medicale în domeniul menţionat din 1996 ca medic rezident şi din anul 2000 ca medic primar.

În evidenţele Casei de Pensii Sălaj figurează 10.732 de pensionari pe caz de boală, dintr-un total de aproximativ 60.000 de pensionari.