Noua listă cu ţările de unde nu te întorci în izolare. Arafat are veşti triste despre vacanţele preferate de romani

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat luni lista cu toate țările pentru care se elimină obligativitatea carantinei sau a autoizolării la domiciliu atunci când cetăţenii revin în România din aceste state şi nu au simptome specifice noului coronavirus. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, îi avertizează pe românii care şi-au programat o vacanţă în Bulgaria că ar putea intra în izolare la domiciliu la întoarcere dacă numărul infecţiilor cu noul coronavirus din ţara vecină va creşte alarmant.

RomaniaTV.net
21 iun. 2020, 20:22
Noua listă cu ţările de unde nu te întorci în izolare. Arafat are veşti triste despre vacanţele preferate de romani

Senatorul Viorel Badea anunță că românii din Italia scapă de izolare la întoarcerea în România. Anunțul a fost făcut de Viorel Badea, senator PNL de diaspora: «Începând din aceasta noapte de la orele 00.00, în conformitate cu Hotărârea CNSSU, cetățenii romani din Italia, Irlanda, Franța continentala, Finlanda și Estonia vor putea întra pe teritoriul României fără sa mai fie obligați sa se autoizoleze sau sa fie carantinati.»

Este o schimbare importantă, având în vedere că la ultima prelungire a stării de alertă, românii din Italia care se întorc în România erau obligați în continuare să se auto-izoleze. Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă precizează că cetățenii care vin în România din țări din zona galbenă de risc de infecție cu noul coronavirus trebuie să stea în carantină pe o perioadă de 14 zile la adresa de domiciliu.

Au scăpat până acum de izolatre românii care se întorc din Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Dacă anunțul sentaorului badea se confirmă, la aceasă listă se adaugă Italia, Irlanda, Franța continentala, Finlanda și Estonia.

Izolarea la domiciului nu este obligatorie pentru persoanele care vin în România din Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Confederaţia Elveţiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria, începând cu data de 15 iunie, a decis Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.  DSP actualizează în fiecare zi de luni lista în funcţie de evoluţia cazurilor, raportate la numărul de locuitori.

„În baza propunerii Institutului Naţional de Sănătate Publică, se aprobă, începând cu data de 15.06.2020 ora 00:00, eliminarea măsurilor de carantină/izolare la locuinţă/locaţia declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz, pentru persoanele asimptomatice care vin în România din următoarele ţări: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Confederaţia Elveţiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. (2) Lista cu ţările care fac obiectul prevederilor de la alin.(1) se publică de Institutul Naţional de Sănătate Publică pe site-ul www.insp.gov.ro ”, se arată în decizia adoptată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

Citeşte şi: Orban cere prelungirea stării de alertă cu 30 de zile: Sper că parlamentarii vor înţelege că nu pot pune în pericol viaţa românilor

Se menţine obligativitatea intrării în izolare la domiciliu pentru persoanele care vin din Belgia, Franţa, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Olanda, Spania şi Turcia. Autorităţile precizează că intrarea şi ieşirea din aceste ţări nu este interzisă, pe orice altă cale exceptând cea aeriană, însă cetăţenii trebuie să se supună regulilor de izolare la intrarea în aceste ţări, dar la revenirea din aceste state în România. 

Cine trebuie să stea în autoizolare

INSP a publicat lista țărilor incluse în „zonă verde”. Toate celelalte state sunt considerate „zone galbene”, iar astfel există obligativitatea izolării la domiciliu pentru persoanele care vin din aceste zone.

„Toate persoanele asimptomatice care sosesc dintr-o călătorie internaţională dintr-o țară care NU face parte din lista țărilor exceptate vor sta în izolare la domiciliu/carantină timp de 14 zile; izolarea se aplică tuturor persoanelor care locuiesc la aceeași adresă”, precizează INSP.

Raed Arafat, avertisment pentru românii cu vacanţe programate în Bulgaria. „Se pune problema să stați în izolare la întoarcere”

Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, îi avertizează pe românii care şi-au programat o vacanţă în Bulgaria că ar putea intra în izolare la domiciliu la întoarcere dacă numărul infecţiilor cu noul coronavirus din ţara vecină continuă să crească alarmant.

„Bulgaria e sub monitorizare, au crescut cazurile și este sub monitorizarea INSP. Dacă va continua în acest mod, este posibil să se ia decizia la nivelul Institutului Național (…) Nu este pericol de închidere a graniţelor, ci de revenire la izolare. Dar acest lucru depinde de cum vedem trendul la ei. Dacă e ceva temporară sau continuă” a spus Raed Arafat, la TVR.

Bulgaria, 555 de cazuri noi în ultimele 7 zile

De la începutul pandemiei de coronavirus, Bulgaria a raportat un număr de 3.266 cazuri de infectare, dintre care 172 de decese.

În contextul măsurilor de relaxare, în ultima săptămână, Bulgaria a înregistrat peste 500 de cazuri, ceea ce reprezintă un semnal de alarmă.

Lista actualizată cu țările în care există o răspândire limitată a noului coronavirus este publicată în fiecare zi de luni, la ora 16:00, de către Institutul Național pentru Sănătate Publică. Astfel, săptămânal ar putea fi introduse țări noi pe această listă sau ar putea fi scoase dintre cele existente, în funcție de evoluția situației epidemiologice din țările respective.

BILANŢ CORONAVIRUS 21 IUNIE 2020. Situaţia rămâne gravă, alte 315 cazuri noi în 24 de ore. 12 persoane au murit