Amenzile date în starea de urgenţă, neconstituţionale. Avocatul Poporului susţine că doar instanţele le pot anula

Lovitură pentru Guvernul Orban. Amenzile date prin ordonanţele militare sunt neconstituţionale, a decis CCR. Sesizarea a fost făcută de Avocatul Poporului. ”Cei care au fost deja amendați, dacă au făcut contestație, justiția le va admite și va anula toate amenzile, pe motiv că au fost date în baza unei legi neconstituționale", a declarat fostil preşedinte al CCR, Augustin Zegrean.

RomaniaTV.net
06 mai 2020, 13:15
Amenzile date în starea de urgenţă, neconstituţionale. Avocatul Poporului susţine că doar instanţele le pot anula

CCR a dat dreptate Avocatului Poporului și a stabilit că amenzile uriașe aplicate în starea de urgență și stabilite prin Ordonanțe militare sunt neconstituționale. În direct la Digi 24, Renate Weber a anunţat că anularea lor nu este automată, ci se va face tot de instanţele de judecată. 

În sesizarea transmisă CCR, Avocatul Poporului, Renate Weber, a susținut că această OUG încalcă principiul securităţii juridice, deoarece nu are avizul Consiliului Economic şi Social, în condiţiile în care modifică şi completează Legea privind Statutul poliţistului, pe cea referitoare la Statutul cadrelor militare, Legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, precum şi Legea poliţiştilor de penitenciare.  Weber a mai argumentat că actul normativ modifică raporturi de serviciu, ceea ce implică obligativitatea consultării Consiliului Economic şi Social, pentru emiterea avizului, lucru care nu s-a întâmplat, ceea ce ”constituie un viciu de constituţionalitate a legii”. 

Curtea Constituțională a admis astfel sesizarea Avocatului Poporului împotriva OUG 36/2020, actul normativ prin care guvernul a introdus amenzi de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea ordonanțelor militare și a condițiilor de ieșire din case în perioada stării de urgență, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul Curții.

Procurorul general se aşteaptă la un val „enorm” de plângeri în instanţe contra amenzilor date în perioada stării de urgenţă

Potrivit ordonanței de urgență, care a intrat în vigoare pe 3 aprilie, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut la următoarele valori: minim 2.000 lei şi maxim 20.000 lei, faţă de minim 100 şi maxim 5.000 de lei, cât erau până atunci.

Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până atunci, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice a rămas stabilit la 70.000 de mii de lei.

Zegrean: Guvernul trebuie să se pună în acord cu CCR

Augustin Zegrean a afirmat, pentru DCNEWS, a că prin decizia CCR de astăzi ”toate amenzile stabilite prin ordonanță se pun deoparte, nu de mai aplică timp de 45 de zile după care Guvernul va trebui să pună de acord ordonanța cu decizia CCR”.

”Cei care au fost deja amendați, dacă au făcut contestație, justiția le va admite și va anula toate amenzile, pe motiv că au fost date în baza unei legi neconstituționale” a subliniat fostul judecător CCR. 

”Prin decizia CCR nu se anulează procesul verbal de anulare a amenzii” a subliniat judecătorul. Augustin Zegrean a mai precizat: ”

Ministrul de interne Marcel Vela a declarat sâmbătă seara, la Digi24, că amenzile date în perioada stării de urgenţă pentru nerespectarea restricţiilor din ordonanţelor militare se ridică la peste 600 de milioane de lei (120 de milioane de euro), iar aceşti bani vor merge către zona medicală şi persoanele vulnerabile.

STARE DE ALERTĂ. Toţi şoferii trebuie să facă asta din 15 mai. Amenzile sunt mari 

Ministrul a spus că au fost sancţionate 300.859 de persoane. Dintre acestea, 2028 sunt cercetate, majoritatea pentru acte de teribilism sau violenţe comise sub influenţa alcoolului, iar poliţia a întocmit 1.673 de dosare penale.

”Avem 1.673 de dosare penale. De la debutul epidemiei au fost 308.859 de persoane sancţionate, iar valoarea amenzilor a fost în jur de 600 de milioane de lei. Cam 120 de milioane de euro”, a precizat ministrul de Interne la Digi 24.

Ministrul Vela a mai afirmat că la sfârşitul lunii mai se va face o analiză şi se va decide exact cum vor fi alocaţi banii. El a reamintit că, dacă au fost plătite în 24 de ore, amenzile au fost reduse la jumătate. De asemenea, a estimat că o proporţie relativ mică din rândul celor amendaţi au contestat amenzile.

Pe de altă parte, ministrul de interne a precizat că în cazul înlocuirii stării de urgenţă cu starea de alertă după 15 mai, vor exista în continuare amenzi pentru restricţiile care vor rămâne în vigoare, dar e prematur să indice un ordin de mărime pentru aceste sancţiuni.