Ludovic Orban: „Guvernul îşi va asuma răspunderea pe două pachete de legi”

Premierul a anunţat că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe două pachete de legi.

RomaniaTV.net
06 dec. 2019, 14:38
Ludovic Orban: „Guvernul îşi va asuma răspunderea pe două pachete de legi”

Premierul Ludovic Orban a anunţat vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe prorogarea pensionării anticipate a magistraţilor, pe abrogarea ordonanţei care împiedica decontarea navetei elevilor şi precum şi pe abrogarea unor prevederi din OUG 114.

”Prima angajare de răspundere va fi pentru prorogarea termenelor cuprinse în legile justiţiei privioare la pensionarea anticipată, trecerea de la completele de doi judecători la cele de trei şi prorogarea termenului de intrare în vigoare a vechimii INM”, a anunţat premierul, argumentând că este necesară asumarea răspunderii, pentru că aceste prevederi riscă să arunce în aer justiţia din România. De asemenea, a anunţat că va fi abordată OUG 51/ 2019 astfel încât să fie posibilă decontarea navetei şcolare. 
 
 
”Sunt localităţi în care copiii care nu pot plăti biletul nu se duc la şcoală”, a argumentat prim-ministrul. El a susţinut că OUG 51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, prin care transportul rutier de persoane interjudeţean este eliminat din sfera serviciilor publice a urmărit două scopuri perverse – baronii PSD să nu mai plătească naveta copiilor şi  prelungirea licenţelor de transport interjudeţean cu alţi 4 ani.
El a precizat că în şedinţa de vineri doar va fi discuta actul normativ care abrogă această ordonanţă, iar marţi va convoca şedinţă de Guvern pentru a-l adopta şi a demara procedura de angajare a răspunderii. 
 
”De asemenea, ne vom angaja răspunderea pentru repararea prevederilor OUG 114”, a precizat Orban. Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.

Dacă Guvernul nu a fost demis,  proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern. În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.