Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost respinsă LIVE TEXT

Moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă a fost respinsă în Parlament, Guvernul Dăncilă rămâne în funcţie. Au fost 166 de voturi "pentru", din 233 minimnecesare trecerii moţiunii. 

RomaniaTV.net
26 iun. 2018, 19:42
Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost respinsă LIVE TEXT

UPDATE Moţiunea de cenzură a picat, potrivit numărătorii paralele, informează România TV.

166 de voturi au fost exprimate în favoarea moţiunii.

4 voturi împotrivă.

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost respinsă de Parlament, deoarece nu au fost exprimate suficiente voturi (erau necesare minimum 233 de voturi „pentru”. 

Votul a fost secret, exprimat prin bile.

Rezultatul votului a fost anunţat oficial şi în plenul reunit. Nu au fost voturi anulate sau abţineri.

Prin urmare, moţiunea a fost respinsă şi Guvernul Dăncilă rămâne în funcţie.

_______________

UPDATE Parlamentarii au început să voteze moţiunea de cenzură în jurul orei 17.30.

Votul este secret, exprimat cu bile, însă şansele opoziţiei de a trece moţiunea sunt minime, în condiţiile în care sunt necesare cel puţin 233 de voturi favorabile, iar PNL, USR şi PMP au doar puţin peste 150 de parlamentari.

_______________

UPDATE Victor Ponta a declarat miercuri, în plenul Parlamentului, unde este dezbătută moţiunea de cenzură a PNL, că nu o va „salva” astăzi, dar că îşi propune ca din toamnă, „alături de colegii de la Pro România, de la PSD, ALDE şi ceilalţi să salvăm social-democraţia din România şi să avem un alt guvern”.

UPDATE Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a susţinut, la dezbaterea moţiunii, că opoziţia aparent doreşte preluarea guvernării, dar nu are nicio soluţie conturată, nici măcar o schiţă de program de guvernare şi a acuzat o luptă sterilă pentru putere.

”Schimbarea majorităţii guvernamentale nu poate fi rezultatul unor aranjamente de culise”, a afirmat Kelemen Hunor.

În opinia UDMR, o moţiune de cenzură, dincolo de critica la adresa Guvernului, ar trebui să mai aibă o componentă esenţială, aceea care arată clar ce urmează: care e programul de guvernare al acelor partide care doresc într-adevăr preluarea puterii executive, cine este candidatul pentru preluarea funcţiei de prim-ministru şi pe ce majoritate se bazează, cine sunt cei care vor conduce principalele ministere şi direcţia principalelor politici publice.

”Opoziţia aparent doreşte preluarea guvernării, dar nu are nicio soluţie conturată, niciun răspuns asumat de toate părţile semnatare”, a susţinut liderul UDMR.

______________

UPDATE Dan Barna, preşedintele USR, a declarat, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, că Uniunea Salvaţi România va vota moţiunea de cenzură, care este singura cale înainte spre Europa, subliniind că ţara noastră are nevoie de un guvern competent, ”nu unul marionetă, în slujba unui infractor condamnat”.

„Oare ce hotărâm noi astăzi? Mai mult decât soarta Guvernului condus de Viorica Dăncilă, un prim-ministru care nu ne face atât de ruşine, cât mai ales de râs în faţa lumii. Astăzi decidem şi ce fel de ţară vom fi. Vrem să fim începând de acum ţara lui Dragnea, condamnat pentru că şi-a însuşit din banii pentru protecţie socială a copiilor din Teleorman şi apoi a cerut iertare nu copiiilor, ci infractorilor din puşcării? Vrem să fim ţara lui Dragnea unde valoarea şi munca sunt înlocuite cu aranjamente şi şpagă, unde şcoala, competenţa şi cinstea sunt înlocuite cu şmecheria, tupeul şi privilegiile prin pensii speciale? Vrem să fim o Românie înrobită în datorii cu o avuţie naţională furată prin Fondul suveran şi un mediu de afaceri exasperat de ce mai aduce luna următoare? Sau vreţi să fim o Românie demnă şi dreaptă, în care oamenii cinstiţi şi muncitori sunt recompensaţi pentru meritele lor şi toţi suntem egali în faţa legii, (…) o Românie în care furtul nu este cinste şi minciuna nu este spirit şi în care papaia nu e ghindă”, a spus Dan Barna, la dezbaterea moţiunii de cenzură intitulate ”Demiterea Guvernului Dragnea – Dăncilă, o urgenţă naţională!”, iniţiată de Opoziţie.

_____________

UPDATE Circa 1.000 de persoane protestează în continuare miercuri în faţa Palatului Parlamentului, iar manifestaţia s-a desfăşurat până în prezent fără incidente.

Fostul premier Dacian Cioloş a ajuns şi el la protest unde a vorbit cu cei prezenţi.

Numărul protestatarilor a fost de câteva mii, maximul fiind atins în jurul orei 14,00, oră la care, în plenul reunit al Parlamentului, a început dezbaterea moţiunii de cenzură intitulate „Demiterea Guvernului Dragnea – Dăncilă, o urgenţă naţională!”, iniţiată de Opoziţie.

_____________

UPDATE Traian Băsescu a susţinut miercuri, în plenul reunit, că dacă Guvernul nu va fi demis prin moţiunea opoziţiei, mai bine să îl demită PSD.

„Dragi colegi, în mod categoric, opoziţiei îi va fi foarte greu să treacă astăzi moţiunea. Poate cu salvatorul Ponta să treacă, dar dacă nu trece, ascultaţi-mă ce vă spun: daţi-vă singuri Guvernul jos, voi puteţi să o faceţi, şi puneţi un Guvern cu care să nu ne fie ruşine în UE, pentru că vom conduce UE. Reţineţi că această şansă o vom mai avea peste 14 ani”, a mai spus Traian Băsescu.

Citeşte şi: Îndemnul lui Băsescu pentru PSD: Daţi-vă singuri guvernul jos şi puneţi un guvern cu care să nu ne fie ruşine în UE

UPDATE Raluca Turcan, prim-vicepreşedintele PNL, a afirmat, în plenul reunit, că niciodată o moţiune de cenzură nu a avut o miză mai mare decât acum, pentru că astăzi poate fi salvată România sau poate fi instaurată Republica Teleorman la cheremul unei persoane şi i-a spus Vioricăi Dăncilă că nimic nu o va slava de la a plăti pentru complicitatea la fărădelege. 

”Ştiam că Liviu Dragnea fură voturi. Dvs. aţi ordonat să furaţi din spate nişte semnături ale unor români nemulţumiţi de una dintre măsurile economice proaste pe care le-aţi luat”, şi-a început Raluca Turcan discursul, referindu-se la faptul că în timp ce vorbea Viorica Dăncilă au fost luate din spatele ei cutiile cu semnături aduse de PNL ale cetăţenilor care cer să nu se renunţe la Pilonul II de pensii.

”V-aţi citit discursul înainte? Pentru că dacă nu aţi făcut-o, cineva şi-a bătut groaznic joc de dvs. Aţi reuşit să ridicaţi minciuna la rangul deja al celebrei incompetenţe care vă caracterizează”, i-a mai spus Turcan Vioricăi Dăncilă.

Prim-vicepreşedintele PNL a subliniat miza moţiunii de cenzură.

”Niciodată o moţiune de cenzură nu a avut o miză mai mare decât acum. Azi putem salva România sau putem instaura Republica telorman la cheremul unei singure persoane”, a spus Turcan.

____________

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă a susţinut, în plenul Parlamentului, că sunt minciuni informaţiile cu privire la transpunerea legislaţiei penale din România şi că pentru opoziţie nu contează realitatea şi adevărul, ci doar “punerea unor etichete”. Ea a spus că nu o deranjează că i se cere socoteală pentru ceea ce se întâmplă în Parlament şi că, în calitate de preşedinte executiv al PSD, susţine reforma sistemului judiciar.

„Nu m-am aşteptat ca întreaga moţiune să fie o înşiruire de falsuri, o prezentare parcă a unei alte realităţi, făcută cu rea-credinţă. Înţeleg rolul opoziţiei şi obligaţia ei de a critica Guvernul. Acest lucru face parte din mecanismul esenţial al democraţiei. Dar felul în care astăzi, lipsită de argumente raţionale, opoziţia subminează întregul efort al Guvernului pe baza unor acuzaţii lipsite de logică şi realism mă face să cred că această moţiune nu reprezintă decât un joc politic”, a declarat Dăncilă, la dezbaterea moţiunii de cenzură intitulate „Demiterea Guvernului Dragnea – Dăncilă, o urgenţă naţională!”.

Prim-ministrul a spus că a parcurs cu atenţie textul moţiunii de cenzură şi s-a declarat „dezamăgită”. Ea a adăugat că spera, în ciuda adversităţii politice, într-o „abordare constructivă a criticii”, în beneficiul cetăţeanului.

„Am sperat să fim avertizaţi, corectaţi, ba chiar traşi de mânecă, cu privire la anumite măsuri, care pot părea, din perspectiva dumneavoastră, discutabile. Mistificaţi realitatea pentru a vă servi propriile interese politice. Prezentaţi răul ca fiind bine, iar binele ca fiind rău. În discursul dumneavoastră nu mai este loc de nuanţe. Totul este alb şi negru. Tot ce face puterea e rău, iar tot ce faceţi dumneavoastră e bine. Acestea sunt premisa şi concluzia moţiunii, care trădează o aroganţă incredibilă în raport cu prestaţia îndoielnică pe care aţi avut-o când aţi fost la guvernare. Refuzaţi să admiteţi chiar şi cele mai evidente lucruri bune care s-au întâmplat în această guvernare”, a susţinut Dăncilă.

_____________

UPDATE Şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care se va dezbate şi vota moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi susţinută de USR şi PMP împotriva Guvernul Dăncilă se desfășoară la această oră. Premierul Viorica Dăncilă vorbește în plen.

În timpul discursului, în plen un banner PNL a apărut cu mesajul „Luptăm până la capăt pentru România”. De asemenea, s-a strigat „Demisia!” și „Hoții!”.

_____________

UPDATE Discurs Viorica Dăncilă: „Lipsite de argumente raționale, mă face să cred că această moțiune nu reprezintă decât un joc politic. Mistificați realitatea, prezeentați răul ca fiind bine și binele fiind rău. Refuzați să admiteți până și cele mai evidente lucruri bune care s-au întâmplat în această guvernare. Pentru dumneavoastră, creșterea veniturilor românilor este o măsură care va aduce haos în economie. 

Când nu mai aveați argumente, v-ați legat de aspectul fizic, de coafură sau de ținuta adversarului. Când nu ați mai putut contrazice rezultatele economice pozitive confirmate de Banca Monetară (sic! Banca Mondială) și Eurostat, v-ați legat de nivelul de pregătire al adversarului politic.

Regret să o spun, dar este foarte multă aroganță în discursul dumneavoastră. Ați rămas în aceeași paradigmă a conflictului”, a spus Viorica Dăncilă.

____________

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă a afirmat miercuri, în plenul Parlamentului, că nu s-a aşteptat ca întreaga moţiune de cenzură, semnată de PNL, USR şi PMP, ”să fie o înşiruire de falsuri”.

„Nu m-am aşteptat ca întreaga moţiune să fie o înşiruire de falsuri, o prezentare parcă a unei alte realităţi, făcută cu rea-credinţă. Înţeleg rolul opoziţiei şi obligaţia ei de a critica Guvernul. Acest lucru face parte din mecanismul esenţial al democraţiei. Dar felul în care astăzi, lipsită de argumente raţionale, opoziţia subminează întregul efort al Guvernului pe baza unor acuzaţii lipsite de logică şi realism, mă face să cred că această moţiune nu reprezintă decât un joc politic”, a declarat Dăncilă

____________

UPDATE. Ponta: Parlamentarii neafiliaţi aparţinând Pro România vor vota împotriva Guvernului Dăncilă

___________

UPDATE: Preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi liderul USR, Dan Barna, au venit miercuri la protestul împotriva Guvernului organizat în faţa Palatului Parlamentului.

Cei doi au discutat cu oamenii, iar reprezentanţii USR au împărţit flori protestatarilor.

___________

UPDATE. Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului a început la ora 14.00. Între timp, peste 1000 de persoane protestează la Palatul Parlamentului. 

În fața Parlamentului au loc, la această oră, două mitinguri de susținere, unul pentru PSD și altul al opoziției reprezentate de PNL și USR.Cele două tabere s-au intersectat, iar între mai mulți protestatari au avut loc schimburi de replici, dar jandarmii au intervenit şi au despărţit grupurile.


Plenul reunit al Parlamentului dezbate şi votează miercuri, de la ora 14.00, moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi susţinută de USR şi PMP împotriva Guvernul Dăncilă. Votul va fi secret, exprimat cu bile, însă şansele opoziţiei de a trece moţiunea sunt minime, în condiţiile în care sunt necesare minimum 233 de voturi favorabile, iar cele trei partide au doar 155 de parlamentari. Mai multe proteste sunt anunţate în jurul Parlamentului, în timpul dezbaterii moţiunii. Unul îi are ca iniţiatori pe parlamentarii USR, care le-au cerut cetăţenilor ”să-şi ia o zi liberă pentru România”. Şi liberalii au făcut apel la simpatizanţi să iasă în stradă. De asemenea, este anunţat şi un „protest pe roţi”. Este posibil însă ca în zonă să manifesteze şi susţinătorii actualei puteri, conform afirmaţiilor senatorului PSD Claudiu Manda. 

Kelemen Hunor: UDMR nu va vota moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă

Moţiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!” a fost citită luni în plen şi ar trebui votată miercuri. Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului va începe la ora 14.00, conform ordinii de zi a Camerei Deputaţilor.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, s-au întâlnit marţi dimineaţă, iar în cadrul întâlnirii s-a discutat despre o posibilă susţinere a moţiunii de cenzură împotriva Guvernului de către UDMR.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus marţi, la finalul întâlnirii cu liderul PNL, Ludovic Orban, că opoziţia nu poate dărâma actualul Guvern fără ajutorul PSD-ALDE sau fără ruperea Coaliţiei. Kelemen Hunor a afirmat că, dacă ar vota toate partidele de opoziţie şi UDMR moţiunea de cenzură, atunci ar fi 190 de voturi, iar pentru ca moţiunea să fie admisă şi Guvernul să cadă sunt necesare 233 de voturi. El a evitat să spună cum va vota UDMR la moţiune, spunând că formaţiunea va decide şi va anunţa miercuri dimineaţă.

„Am avut o întâlnire cu Ludovic Orban. Am discutat un pic despre situaţia poitică, am luat-o aşa, foarte sistematic, matematic. Şi am adunat tot ce se poate aduna la un loc, ca să vadă toată lumea, şi el, să vadă şi el cam unde suntem. Maxim 194 – 195 de voturi, dacă nu ţinem cont de nimic. Pana la 233, mai sunt multe voturi lipsă. În acest moment, opoziţia, completată eventual cu o parte dintre minorităţi, nu are şanse să dărmâne Guvernul”, a spus Kelemen Hunor. El susţine că moţiunea nu are şanse să treacă.

 

Fostul preşedinte Traian Băsescu face o analiză a moţiunii de cenzură şi precizează că vor lipsa cam 50-70 de voturi pentru ca aceasta să fie adoptată. 

Oricum, până la votul de la moţiune obiectivul este căderea Guvernului Dăncilă şi instalarea lui Ludovic Orban la Palatul Victoria. După moţiune obiectivul va fi să ne lingem rănile.

 
Matematica moţiunii de cenzură: Coaliţia PSD-ALDE are majoritate în Parlament, este de ajuns să nu voteze

Coaliţia PSD-ALDE poate împiedica singură moţiunea de cenzură, potrivit calculelor parlamentare. Ca să treacă, moţiunea trebuie să fie votată de majoritatea parlamentarilor, adică minimum 233 de parlamentari. Din totalul de 465 de parlamentari aleşi în Parlamentul României, coaliţia PSD-ALDE are 249, adică mai mult de jumătate. Deci este de ajuns ca ei să nu voteze, cum a anunţat Liviu Dragnea.

În momentul de faţă, Parlamentul României are 329 de deputaţi şi 136 de senatori, conform informaţiilor prezentate pe site-urile celor două camere. Total, 465 parlamentari. Pentru ca o moţiune de cenzură să treacă, are nevoie de votul majorităţii parlamentarilor aleşi, adică 233 de voturi.

„Doamna Viorica Dăncilă trebuie demisă, deoarece nu are nici curajul şi nici puterea să se opună deciziilor arbitrare ale şefului său de partid. Astfel, chiar sub ochii prim-ministrului, legile justiţiei sunt mutilate, pentru interese politice obscure. Codurile penale sunt modificate cu dedicaţie! (…) Guvernul Dăncilă face politica partidului, în funcţie de nevoia şefului de partid, nu de nevoile oamenilor! Au trecut aproape doi ani de la preluarea guvernării şi PSD-ALDE nu a făcut nimic bun pentru români. Dar, în schimb, faceţi, zilnic, câte ceva pentru voi. Lucraţi zi de zi pentru deziderate strict personale şi care sunt contrare aşteptărilor românilor!”, se arată în moţiunea de cenzură, potrivit Agerpres.

Reprezentanţii Opoziţiei susţin că Guvernul Dăncilă este mai incompetent decât primele două guverne PSD-ALDE.

„Oricât de prost ar guverna, doamna Dăncilă pare că va rămâne la Guvern atâta vreme cât îşi păstrează singura sa calitate, aceea de a nu fi „conflictuală” cu şeful său de partid. Am ajuns astăzi să dezbatem o moţiune de cenzură împotriva celui de-al treilea guvern garantat de domnul Dragnea, deoarece Guvernul Dăncilă ameninţă, prin miniştrii săi, proprietatea privată a 7 milioane de contribuabili la Pilonul 2 de pensii. Nu există nicio garanţie că Guvernul Dăncilă nu-i va lăsa pe actualii angajaţi fără banii de pensie! Am ajuns cu toţii să ne ruşinăm atunci când vorbim despre Guvernul României, fie în plan extern, fie în interiorul ţării. Nu a fost niciun moment un secret faptul că doamna Viorica Dăncilă nu îndeplineşte decât formal această funcţie, adevăratul prim-ministru fiind, în fapt, domnul Liviu Dragnea. De la începutul anului de când aţi fost învestită în funcţia de prim-ministru, nu aţi reuşit decât să afundaţi economia ţării şi mai tare, să generaţi panică şi neîncredere în rândul investitorilor străini, să-i goniţi din ţară pe cei deja existenţi şi să adânciţi şi mai tare evoluţiile economice negative”, mai arată semnatarii moţiunii de cenzură.

De asemenea, ei spun că Guvernul a eşuat şi în gestionarea demersurilor de îndeplinire a obiectivelor de referinţă din Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

„Cele mai importante probleme ale sistemului judiciar au rămas nerezolvate! În schimb, actul de guvernare a fost deturnat în dauna intereselor cetăţenilor români. Nu mai puteţi nega faptul că preocupările dumneavoastră în domeniul justiţiei au urmărit planuri ascunse, pentru a asigura protecţia unor lideri politici în faţa rigorilor legii. Aţi îndepărtat actul de justiţie de principiile constituţionale privitoare la egalitatea cetăţenilor în faţa legii şi vă străduiţi din răsputeri să creaţi o castă de cetăţeni mai presus de lege”, adaugă semnatarii documentului.

„Daţi un vot favorabil acestei moţiuni şi veţi da o şansă României ca să aibă un guvern responsabil, eficient, competent, interesat exclusiv de problemele oamenilor şi nu supus doar intereselor personale ale unui singur individ! Avem convingerea că în majoritatea PSD-ALDE se află, încă, parlamentari responsabili, care s-au săturat să le fie ruşine atunci când sunt întrebaţi despre Guvernul Dăncilă. Aşteptăm un gest de responsabilitate din partea fiecărui parlamentar, care a jurat solemn că-şi va îndeplini cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor!”, mai spun iniţiatorii.

Proteste în jurul Palatului Parlamentului, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură

Numărul persoanelor care protestează la această oră în Parcul Izvor împotriva Guvernului, în ziua moţiunii de cenzură, depăşeşte 1.000. Oamenii au banderole, tricouri şi steaguri cu mesajul #fărăpenali. Aceştia scandează „Demisia”, „Cuib de hoţi şi de mafioţi”, „Nu vrem să fim conduşi de hoţi”, „PSD, ciuma roşie”.

Protestatarii au steaguri tricolore şi vuvuzele.

Ei scandează „Demisia”, „Cuib de hoţi şi de mafioţi”, „Nu vrem să fim conduşi de hoţi”, „PSD, ciuma roşie”.

La protest au sosit şi câţiva liberali de la Curtea de Argeş, precum şi membri din Organizaţia PNL Prahova.

Citeşte mai mult aici: Peste 1.000 de persoane protestează în Parcul Izvor: „Nu vrem să fim conduşi de hoţi

Manifestanţii vor să plece în marş de la Parlament în Piaţa Victoriei după aflarea rezultatului dezbaterii. Este posibil ca în zonă să manifesteze şi susţinătorii actualei puteri, conform afirmaţiilor senatorului PSD Claudiu Manda, care a spus că în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură iniţiate de PNL, membrii PSD, dar şi simpatizanţii social-democraţi, alături de cei ai ALDE, vor merge la Palatul Parlamentului.

„Ploaia nu ne sperie, avem şi pelerine. Ia-ţi o zi liberă pentru România! USR cheamă toţi cetăţenii români la un protest paşnic miercuri, 27 iunie, în parcul Izvor din faţa Parlamentului, începând cu ora 12:00. Miercuri este ziua în care se votează în Parlament moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PSD. Ziua în care acest partid trebuie să plece de la putere!”, este mesajul transmis de USR pe pagina de Facebook a evenimentului.

Parlamentarii USR cheamă românii să îşi ia miercuri liber de la serviciu şi să iasă la protest inclusiv prin SMS-uri transmise cetăţenilor.

Şi liberalii au făcut apel ca oamenii să iasă în stradă, spunând că miercuri se va vedea cine pune România pe primul loc şi cine preferă să fie susţinătorul unui regim toxic pentru ţară.

Pe reţelele de socializare sunt anunţate mai multe evenimente de protest la Parlament, inclusiv un ”protest pe roţi”, urmând ca participanţii înconjoare Casa Poporului cu maşinile, bicicletele şi motocicletele.

De asemenea, protestatarii vor ca, după aflarea rezultatului moţiunii de cenzură, să plece în marş de la Parlament în Piaţa Victoriei, unde vor continua protestul.

Este posibil însă ca în zona Parlamentului să manifesteze şi susţinătorii actualei puteri. Senatorul PSD Claudiu Manda a declarat, luni, la „Sinteza zilei”, că miercuri, în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură iniţiate de PNL, membrii PSD, dar şi simpatizanţii social-democraţi, alături de cei ai ALDE, vor merge la Palatul Parlamentului. ”Eu pot să vă spun că există mari şanse să vină şi susţinători ai PSD şi, probabil, mult mai mulţi decât cei pe care îi vedeţi împotriva majorităţii”, a anunţat Claudiu Manda, el spunând că este posibil să fie prezenţi şi membri ALDE.