Liviu Vasilescu, şef în Poliţia Română, explică de ce poliţişti atacaţi nu au făcut uz de armă. „Asta e numai în filme!”

Liviu Vasilescu, inspector general al Poliţiei Române, a comentat, luni, la România TV, cazurile în care poliţiştii au fost atacaţi cu bâte şi furci de Paşte, explicând că "nu poţi să scoţi pistolul şi să execuţi foc la întâmplare. Asta e numai în filme!"

RomaniaTV.net
20 apr. 2020, 10:20
Liviu Vasilescu, şef în Poliţia Română, explică de ce poliţişti atacaţi nu au făcut uz de armă. „Asta e numai în filme!”

În interviul acordat jurnalistei Andreea Creţulescu, Liviu Vasilescu, inspector general al Poliţiei Române, a explicat că „la Huneodara s-a dispus măsura arestării preventive faţă de patru persoane. La Braşov s-a dispus măsura reţinerii preventive faţă de opt persoane, iar la Bucureşti urmează să se dispună măsura reţinerii pentru 11 persoane”.

Scandal la Săcele, Braşov, şi în Prahova. Oamenii s-au bătut cu lopeţi şi bâte, apoi au atacat poliţiştii VIDEO

Întrebat de ce poliţiştii nu folosesc armamentul din dotare în momentul în care sunt agresaţi, inspectorul general Liviu Vasilescu a menţionat că „practica şi modul de intervenţie se dispun în funcţie de datele de la faţa locului, numărul de participanţi, comportamentul acestora şi foarte important numărul de forţe aflate atunci la faţa locului. Fiecare situaţie este analizată punctual şi se stabileşte cea mai bună modalitate de intervenţie. În toate cazurile, intervenţia se realizează prin respectarea principiului proporţionalităţii şi gradualităţii folosirii forţei”.

„De la televizor se vede într-un fel, din teren este în alt fel. Pistolul se scoate conform legii cu toate respectările şi măsurile legale. Nu poţi să scoţi pistolul şi să execuţi foc la întâmplare. Asta e numai în filme! Poţi să omori pe cineva fiindcă este foarte multă lume în zonă. Nu poţi să tragi la întâmplare şi să ricoşeze vreun glonţ şi apoi regretele sunt tardive. În primul rând este siguranţa cetăţeanului. Nu se poate trage la întâmpoare”, a explicat Vasilescu, la #romaniatv”.

Bătaie între clanurile de romi din Vlaşca, judeţul Ialomiţa. Poliţia a intervenit VIDEO

Fostul ministru de Interne, Carmen Dan, a declarat la #romaniatv” că în timpul mandatului său au fost realizate modificări legislative pentru a proteja poliţiştii.

„Cele mai multe dintre propunerile inserate de noi în Autoritatea Poliţistului au venit de la cei care lucrează în stradă şi sunt expuşi riscului. Au fost sute de propuneri de la sute de poliţişti, ca urmare a discuţiilor cu sindicatele. Este regretabil că se întâmplă astfel de situaţii în această perioadă de restricţii”, a afirmat Carmen Dan, fost ministru de Interne.

De asemenea, Carmen Dan a amintit că s-a creat cadrul legislativ pentru ca poliţistul să poată să recurgă la forţă fizică, folosirea cătuşelor sau orice alte mijloace, inclusiv dispozitive cu electroşocuri.

„Atunci când sunt mai multe persoane agresive, se poate folosi şi armament cu bile din cauciuc. Aceste lucruri sunt stipulate”, a menţionat fostul ministru de Interne.

Scandal în Bucureşti, mascaţii au intervenit cu focuri de armă şi gaze lacrimogene la o petrecere în stradă în zona Rahova VIDEO


loading...