Localitatea din România în care s-a născut primul copil după 47 de ani

Șapartoc este un cătun aflat la 13 kilometri de Sighișoara. Timp de aproape jumătate de veac, aici nu s-a mai nîscut niciun copil. Aşa că a fost bucurie mare în comunitatea de 24 de săteni, anul trecut în decembrie, când Zian Moldovan a văzut lumina zilei.

24 nov. 2022, 23:27

Părinţii lui Zian au ales să-i dea numele de botez al părintelui Arsenie Boca după ce au văzut un documentar despre Sfântul Ardealului, care i-a impresionat.

Şapartoc, de la 800 de locuitori la doar 25. În aproape jumătate de veac, niciun copil nu s-a mai născut aici

Cu mulţi ani în urmă, Şapartocul avea în jur de 800 de locuitori. Cu timpul, majoritatea caselor s-au prăbușit, iar cele care încă mai rezistă stau cu lacătul la porți.

Azi, cătunul mai este locuit doar de câteva familii.

Născut la Sighișoara, Radu Moldovan (35 de ani) știa această zonă din vremea copilăriei când, în vacanţe, venea cu prietenii cu cortul pe dealurile din apropiere. S-a îndrăgostit iremediabil de Șapartoc, aşa că, după ce a absolvit Facultatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară de la Cluj, împreună cu viitoarea soţie, proaspătă absolventă de Comunicare și Relații publice, a decis să se mute în cătunul care n-avea nici măcar drum de acces la acea vreme, relatează libertatea.ro

În 2010, tanti Gizela i-a anunţat că îşi vinde casa. Timp de patru ani, Radu şi Andreea (30 de ani) au muncit pe brânci în Germania ca să strângă bani să-şi renoveze locuinţa. În 2021, familia lor s-a mărit cu încă un membru.

Citeste si „Mica Romă”, localitatea din Maramureş cu peisaje idilice şi obiective turistice unice şi bizare: şoseaua pe care maşinile coboară… la deal, poarta la care curge pălincă şi locurile care poartă urmele haiducului Pintea

Familia Moldovan oferă cazare turiştilor care vizitează Via Transilvanica

Șapartocul a fost prins si în proiectul Via Transilvanica, traseul de drumeții care se întinde între Putna și  Drobeta Turnu-Severin, iar turiștii care poposesc aici găsesc găzduire la familia Moldovan.

Dacă ne gândeam că ne va lipsi viața socială, uite că au început să ne treacă pragul casei oameni de calitate. Suntem foarte încântați. Vin săptămânal grupuri de 4 sau de 6 călători de pe Via Transilvanica. Vin pentru asta, pentru zone rurale, pentru natură”, spune Radu pentru sursa citată.

Citeste si Satul din România unde au mai rămas doar zece familii. Drama bătrânilor care nu au cabinet medical la îndemână

Familia Moldovan îşi face rar cumpărăturile din supermarket. Produc în gospodărie majoritatea alimentelor. Cultivă trei varietăți de roșii într-un solar. O parte din producție e cumpărată de prieteni și de cunoștințe.

E și o selecție a zonei rurale. Nu poți veni la nesfârșit cu plasele din supermarket aici sau să primești totul de-a gata. Nu pentru asta e creat satul. Energia adevărată e când vii din grădină cu o roabă de legume sau din livadă cu fructe din pomii de care ai avut grijă”, este de părere Radu.