Locuinţe pentru 500 de romi de origine română, într-un complex rezidenţial din Berlin VIDEO

Aproape 500 de romi din România vor primi locuinţe noi într-un cartier din Berlin. La iniţiativa unei fundaţii creştine, un complex rezidenţial din capitala Germaniei a fost renovat.

RomaniaTV.net
02 iul. 2012, 17:06
Locuinţe pentru 500 de romi de origine română, într-un complex rezidenţial din Berlin VIDEO

Jumătate din cei o mie veniţi din România şi înregistraţi la primăria din Berlin locuiau până acum în blocuri dărăpănate din cartierul Neukoelln.

O fundaţie creştină a renovat complexul de apartamente şi a construit un teatru, un atelier şi mai multe spaţii de joacă. Cu toate că lucrările de renovare nu s-au terminat, romii s-au mutat deja în apartamente.

„Trăiesc aici cu fiul meu, cu familia mea. Vreau ceva nou în viaţa mea şi în viaţa băiatului meu”, a declarat Olimpia Niţu, o imigrantă din România.

„Multă lume nu înţelege de ce facem asta. Dar romii sunt şi ei oameni, iar în Europa trăiesc foarte mulţi, aproape 12 milioane”, a explicat Benjamin Marx, managerul proiectului.

Iniţiatorii proiectului vor să le demonstreze berlinezilor că romii sunt oameni complet normali şi se pot integra în comunitate.

„Ceea ce văd aici îmi dă speranţa că există o alta cale diferită, o cale a respectului pentru minorităţi”, a precizat Romani Rose, liderul comunităţii rrome şi siti din Germania.

Iniţiativa nemţilor vine la 70 de ani de la genocidul împotriva romilor. Peste 200.000 de membri ai acestei etnii au fost ucişi în timpul Holocaustului.