Locuinţele din România au ajuns la cea mai mică suprafaţă medie din ultimii 20 de ani

Suprafaţa medie locuibilă a unei locuinţe din România a ajuns la cea mai mică valoare din ultimii 20 de ani, potrivit unor calcule făcute pe baza datelor disponibile pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică.

26 aug. 2021, 23:33
Locuinţele din România au ajuns la cea mai mică suprafaţă medie din ultimii 20 de ani

Locuinţele din România au ajuns la cea mai mică suprafaţă medie din ultimii 20 de ani,respectiv 61,52 de metri pătraţi, potrivit unor calcule făcute de ZF pe baza datelor disponibile pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică.

Locuinţele din România au ajuns la cea mai mică suprafaţă medie din ultimii 20 de ani

Citeşte şi Care sunt actele necesare pentru obținerea unui credit Noua Casă

Recordul a fost atins anul trecut. Comparativ cu anul 2019, suprafaţa medie locuibilă a unei locuinţe din România a scăzur cu 2 la sută. Pentru a realiza media, s-a folosit suprafaţa totală locuibilă, raportată la numărul total de locuinţe livrate anual.

În ultimii douăzeci de ani, maximul a însemnat 76 de metri pătraţi pentru o locuinţă nouă, medie înregistrată în anii 2010, 2011 şi 2013.

Reducerea treptată a suprafeţelor locuinţelor noi este pusă, în general, de specialiştii din domeniu pe seama faptului că dezvoltatorii, pentru a face locuinţe pe care să şi le permită mai multă lume, au eliminat sau au micşorat semnificativ zone precum debaraua sau cămara, ceea ce se vede, în final, în suprafaţa totală a locuinţei, scrie Mediafax.

Ţinând cont că Legea Locuinţei prevede o suprafaţă utilă minimă de 66 de metri pătraţi pentru un apartament de trei camere şi de 37 mp sau 52 mp pentru o garsonieră, respectiv un apartament cu două camere, media din 2020 ar fi permis doar construirea de garsoniere şi apartamente cu două camere.

Preţurile apartamentelor au crescut enorm într-o singură lună. Cu toate acestea, potrivit cifrelor de la Cadastru, în martie, s-au vândut peste 60.000 de imobile.

”Luna martie a fost cea mai buna luna din ultimul timp. Avem peste 60. 000 de imobile vândute. Este cred un record al ultimelor luni. Încheierea mai multor tranzacții duce implicit la o creștere a prețurilor”,  a spus Daniel Crainic, directorul de marketing al unui site de anunţuri imobiliare, potrivit Antena3.

Cele mai scumpe apartamente sunt în Cluj-Napoca, acolo unde metrul pătrat a ajuns la aproape 1.900 de euro. În Bucureşti metrul pătrat este peste 1.400 de euro.

Potrivit specialiştilor din domeniu, de vină pentru aceste scumpiri ar fi evoluţia cursului valutar, dar şi scumpirea materialelor de construcţii.