Locuitorii din Harghita, TERORIZAŢI de urşi. Animalele le-au distrus gospodăriile şi culturile

Numărul stricăciunilor provocate de urşi a crescut, în ultima perioadă, cele mai frecvente atacuri fiind în lanurile de porumb, dar şi în stupinele sau livezile oamenilor din Harghita.

03 oct. 2014, 05:42
Locuitorii din Harghita, TERORIZAŢI de urşi. Animalele le-au distrus gospodăriile şi culturile

Directorul Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Harghita, Domokos Laszlo, a precizat, pentru AGERPRES, că aceste atacuri au luat amploare imediat după coacerea porumbului siloz, care reprezintă o atracţie pentru urşi, întrucât are un miros plăcut, se găseşte din belşug şi animalul nu trebuie să depună un efort prea mare pentru a-l culege.

„Ursul se aşează în mijlocul lanului, fermierul nici nu ştie că e acolo şi până nu vine combina să recolteze nu părăseşte locul. De fapt, urşii pleacă ultimii de pe tarlale”, a declarat Domokos Laszlo, care şi-a exprimat speranţa că după finalizarea recoltatului se vor reduce şi stricăciunile provocate de animalele sălbatice.

Urşii nu provoacă pagube doar în culturile oamenilor, ci şi în livezi sau în stupine. Una dintre comunele afectate, în aceste zile, de atacurile urşilor este Tulgheş, unde localnicii stau de pază noaptea pentru ca sălbăticiunile să nu le intre în gospodării.

Citeşte şi O ursoaică şi cei doi pui şi-au făcut bârlog lângă casele oamenilor din Băile Homorod

Viceprimarul Gheorghe Bordea a declarat pentru AGERPRES că în ultimele trei nopţi ursul a intrat în două stupine şi a provocat pagube, localnicii bănuind că este vorba de un animal obişnuit cu prezenţa umană, care a ajuns în zonă în urma unei acţiuni de relocare.

„Nu are niciun fel de frică, a stat în stupină de seara, cum s-a întunecat, până a doua zi dimineaţă, chiar dacă oamenii au făcut zgomot cu drujbele şi cu ce au mai apucat. Situaţia este foarte neplăcută, efectiv intră în curţile oamenilor”, a afirmat viceprimarul din Tulgheş.

Urşii nu au intrat doar în stupine, ci au provocat stricăciuni şi într-o livadă de mere, iar în cursul verii au ucis mai multe animale.

Datele puse la dispoziţie de directorul APM Harghita, Domokos Laszlo, arată că de la începutul anului s-au înregistrat în judeţ 201 cazuri de stricăciuni provocate de animalele sălbatice, în 80% dintre cazuri fiind vorba despre urşi.

Potrivit evaluării efectuate de Agenţia de Protecţia Mediului Harghita, în pădurile din judeţ trăiesc între 900 şi 1.000 de urşi.

Citeşte şi Un URS a intrat în mai multe gospodării din Covasna. Oamenii sunt în PERICOL