Lovitură dată de CCR: Legea privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, neconstituţională

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, joi, sesizarea asupra Legii privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive.

28 ian. 2021, 15:50
Lovitură dată de CCR: Legea privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, neconstituţională

Lovitură dată de CCR. Solicitarea a fost transmisă Curţii Constituţionale de parlamentari de la PNL. Obiecția de neconstituționalitate formulată de 70 de deputați aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal și a constatat că este neconstituțională.

Lovitură dată de CCR. Ce s-a întâmplat cu Legea privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive

„În ședința din 28 ianuarie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de 70 de deputați aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Legea privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive”, transmite CCR.

Plenul Camerei Deputaţilor a dat vot favorabil proiectului de lege privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, în scopul menţinerii echilibrului contractual şi al asigurării integrităţii pieţei financiar-bancare interne.

Deputaţii au adoptat un amendament respins iniţial de comisiile de specialitate, potrivit căruia, „prin excepţie de la prevederile art. 5, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăşi dublul sumei împrumutate”. Articolul 5 prevede că „dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR”.

Citeşte şi: Orban: „CCR efectiv a funcţionat ca a treia cameră a Parlamentului. Dacă erau de la PSD, votau orice, chiar dacă nu avea nicio legătură cu Constituţia”

Potrivit unui alt amendament, creditor financiar este o instituţie de credit autorizată de Banca Naţională a României, o sucursală din România a unei instituţii de credit străine, o instituţie financiară nebancară sau o entitate care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe.

Un articol modificat de deputaţi prevede că „dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă; în cazul în care creditorul financiar este o instituţie financiară nebancară, dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi dublul dobânzii de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă”.

Citeşte şi: USR, după decizia CCR privind pensiile speciale: „Pensionarii speciali îi sfidează în continuare pe cei care încasează pensii proporţional cu contribuţia plătită”