Lovitură dură pentru românii cu credite în lei. Indicele ROBOR la 3 luni a atins un nou record

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a urcat astăzi 2,07%, potrivit unui anunţ al BNR. Robor la 3 luni a depășit astfel nivelul anunţat la începutul anului 2021: 2,01% pe 4 ianuarie 2021.

06 oct. 2021, 14:28
Lovitură dură pentru românii cu credite în lei. Indicele ROBOR la 3 luni a atins un nou record

Lovitură dură pentru românii cu credite în lei. Indicele ROBOR la 3 luni a atins un nou record. ROBOR la 3 luni a urcat astăzi 2,07%, arată datele BNR.

ROBOR la 3 luni reprezintă dobânda la care băncile îşi acordă împrumuturi cu o maturitate la trei luni. Totodată, este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele de consum şi ipotecare acordate în lei înainte de luna mai 2019.

Citeşte şi: Avertismentul BNR: Valul patru şi măsurile de restricţii generează incertitudini şi riscuri crescute la adresa previziunilor

Estimări şoc ale analiştilor financiari: curs de 5,02 lei / euro şi rată medie a inflaţiei de 4,11%. Indicele ROBOR la 3 luni va creşte la 2,17%

Estimări şoc ale analiştilor financiari. Datele colectate de CFA arată că, pentru orizontul de 6 luni, peste 93% dintre analiştii incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 4,9741 lei/euro, anunţă Ziarul Financiar.

„Peste 93% dintre participantii la sondaj prevad o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuala, nefiind inregistrata nicio opinie de apreciere a leului. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9741, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0261 lei pentru un euro”, spun analiştii CFA.

Previziuni economice sumbre pentru România: datoria publică va ajunge la 52% procent din PIB

Indicatorul CFA România de încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA Romania în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la  activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. În ceea ce priveşte indicatorul de încredere Macroeconomica al CFA pentru luna iunie, acesta a crescut comparativ cu luna anterioara la valoarea de 76,2 puncte, fiind la sub un punct de maximul istoric. Fata de aceeasi luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 42,1 puncte. Ambele componente ale indicatorului au inregistrat cresteri.

Articolul integral AICI.