FOTO: Lovitură grea pentru extremiștii din așa-zisul ținut secuiesc: Justiția din România a decis schimbarea ambalajelor care incită la ură

Legea din România este din ce în ce mai des sfidată de unii etnici maghiari, locuitori ai județelor Covasna, Haghita și Mureș. Șicanele sunt făcute prin diverse mijloace, uneori sancționate de Justiție. 

30 iul. 2022, 10:03
FOTO: Lovitură grea pentru extremiștii din așa-zisul ținut secuiesc: Justiția din România a decis schimbarea ambalajelor care incită la ură

De curând, un producător de chipsuri din localitatea Sânsimion, județul Harghita, a primit o puternică lovitură, în Justiție.

SC Pityoka Gyar SRL, producătorul brandului de chipsuri „Csiki Csipsz” a comercializat chipsuri inscripționate exclusiv în limba maghiară și a folosit însemnele așa-zisului ținut secuiesc (n.r. – teritoriu inexistent din punct de vedere juridic, nerecunoscut internațional, promovat intens de extremiștii filomaghiari).

Astfel, consumatorii au sesizat Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC). Judecătoria Miercurea Ciuc a admis măsura dispusă de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Harghita, cu privire la oprirea temporară a comercializării produsului, până la etichetarea conformă.

Mai apoi, Tribunalul Harghita a respins definitiv contestația depusă de operatorul economic ce a inscripționat pungile de chipsuri cu „județul Harghita, Ținutul Secuiesc”.

„Indiferent de naționalitate, de încărcătură emoțională sau de convingeri, legea trebuie respectată. Alimentarea unor idei greșite trebuie să aparțină trecutului.

Sunt convins că putem pune cu mândrie ‘produs în România’ pe fiecare ambalaj fabricat aici. Încurajăm fiecare producător român să își găsească locul pe piață. Suntem aici să consiliem și să ajutăm în acest sens”, a declarat Laurențiu Moldovan, comisar șef adjunct CJPC Harghita, potrivit Profit.ro.

 

Verdict clar din partea instanței. Derapajul separatiștilor, sancționat

 

În iunie, în urma sesizărilor, CJPC Harghita a efectuat un control la operatorul economic și a constatat neconformitatea etichetelor.

„Astfel la brandul CSIKI CSIPSZ, chipsuri, pufuleți și snacksuri – un total de 33 de sortimente, s-a constatat că informația privind adresa producătorului era trecută pe ambalaj doar în limba maghiară și menționa, în mod eronat, adresa companiei ca fiind în comuna Sânsimion, județul Harghita, Tinutul Secuiesc”, a transmis ANPC.

În urma controlului, CJPC a aplicat o amendă în valoare de 5.000 de lei.

Tribunalul Harghita a menționat clar faptul că operatorul economic ce consideră că-și are originea într-un ținut secuiesc, să respecte legea în vigoare.

„Cerințele etichetării produselor comercializate, conform normelor legale, sunt valabile pentru toți operatorii economici, iar faptul că reclamanta le-a adus la îndeplinire în mod defectuos sau că întâmpină dificultăți în desfășurarea activității, pe care singură și-a organizat-o, nu poate constitui un temei pentru intervenția de urgență a justiției.

De altfel, aceste dificultăți ar putea fi ușor depășite de apelantă prin simpla aplicare pe produse a unor etichete care să cuprindă toate informațiile în conformitate cu dispozițiile legale”, a punctat Tribunalul Harghita.