Lovitură pentru cinci milioane de români: majorarea pensiilor din ianuarie 2024 s-ar putea amâna

Majorarea pensiilor ar putea fi amânată. Adică, nu vor crește în ianuarie, ci cel mai probabil din martie 2024. Guvernanții spun că întârzierea este cauzată de calculul ratei inflației.

18 aug. 2023, 15:50
Lovitură pentru cinci milioane de români: majorarea pensiilor din ianuarie 2024 s-ar putea amâna

Veniturile seniorilor ar trebui mărite de la 1 ianuarie 2024, conform legii, dar majorarea pensiilor s-ar putea amâna cu trei luni. Creșterea este una mare, care va avea impact semnificativ asupra bugetului de stat.

Dacă facem un calcul pe datele disponibile în acest moment, punctul de pensie ar urma să se majoreze cu 16,6% din 2024, urmând să ajungă la 2.081 de lei. Asta pentru că, potrivit legii, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent. Unele calcule cu privire la buget, care se discută în Coaliție, sunt făcute pe o creștere a pensiilor de 20%.

Mai există o propunere în Coaliție prin care majorarea pensiilor să se facă etapizat: 1 ianuarie și 1 septembrie.

Plecăm de la lege, de la 1 ianuarie, Guvernul nu va face rabat, la 1 ianuarie se cunoaşte inflatia pentru 2022, ori inflatia comunicata de INS e de 13,8,%, daca nu mă însel. Aici, ar trebui sa se adauge ceva pentru majorarea salariului mediu, dar în 2022 a fost vorba de crestere negativă, deci nu mai poate aduce influentă. În aceste condiţii,  tot ce poate identifica Guvernul mai mult 13,8%,  e de salutat si apreciat efortul.  Este posibil sa se fii luat in discutie ca trebuie crescute pensiile mici, ca măsură de ajutorare socială. Daca vorbim de pensii pe contributivitate, nu poate avea loc discutie de indexare diferita fata de pensiile mari, pentru că nu este corect.”, a declarat Dorina Pârcălabu, în exclusivitate la România TV.

Din motive tehnice, care ţin de calculul inflaţiei, majorarea pensiilor s-ar putea amâna însă pentru luna martie,deşi legea stipulează clar că ajutarea se va face în prima lună a anului.

Pensii 2023. Veste bună pentru zeci de mii de români, termen prelungit până la 31 decembrie 2024

Pensiile românilor se vor majora. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu: „Ne dorim să avem o creștere care să se simtă”

Pensia minimă a românilor va creşte, a anunţat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. „Aici avem două variante de lucru. Ne dorim să avem un proces de adoptare a noii legi a pensiilor cât mai rapid. Dacă acest act normativ va fi finalizat înainte de 1 ianuarie 2024, atunci vom vedea în noua lege a pensiilor. Categoric vom avea o pensie minimă mai mare, fiindcă tocmai de la ideea aceasta se pleacă, tocmai aici ne dorim să venim cu o creștere a pensiilor.  Ne dorim să avem o creștere care să se simtă, dar îmi este imposibil să vă spun acum un procent, fiindcă la legea pensiilor avem trei variante de lucru”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Şi celelalte pensii vor fi mărite, însă ministrul nu a putut preciza dacă o nouă majorare se va face în acest an, motivând că deja a avut loc o creştere la 1 ianuarie.

„În ceea ce privește legea pe care o pregătim, plecăm de la ideea de creștere a pensiei minime, de creștere a punctului de pensie de la 1785 la o valoare pe care o s-o comunicăm public după ce avem absolut toate studiile de impact făcute de cei de la Banca Mondială.

Anul acesta am avut o majorare a pensiilor la 1 ianuarie cu 12%. Veți spune că majorarea a fost mică, însă ne-am raportat la inflația anului precedent.  S-a făcut această indexare cu 12%, ținându-se cont de inflația anului precedent.  În momentul în care vom avea gata pachetul noi legi a pensiilor vom ști exact cu cât vor creşte.

Veste bună pentru 2 milioane de români cu pensii mici. Anunţul oficial făcut de ministrul de Finanțe

Avem următoarea situație acum: avem două priorități imediate la Ministerul Muncii. Una dintre acestea este legea pensiilor.

Legea pensiilor din sistemul public și legea pensiilor de serviciu sunt aferente cererii de plată trei din PNRR, ceea ce înseamnă că trebuie să ne mișcăm foarte rapid.  Inclusiv mâine avem întâlnire cu Comisia Europeană pentru a încerca să accelerăm acest proces și să avem până la sfârșitul anului în termen noua legea a pensiilor”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu recent.