Lovitură pentru Raed Arafat. ICCJ a decis: Şeful DSU a prelungit ILEGAL carantina în Timişoara!

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îi dă o nouă lovitură lui Arafat. Judecătorii au respins recursul formulat de şeful DSU la decizia Curţii de Apel Bucureşti care declarase ilegal ordinul de prelungire cu 72 de ore a carantinei pentru Timişoara, în 22 martie.

14 apr. 2021, 17:11
Lovitură pentru Raed Arafat. ICCJ a decis: Şeful DSU a prelungit ILEGAL carantina în Timişoara!

Lovitură pentru Raed Arafat. Decizia instanţei nu mai afectează Timişoara, care nu se mai află în carantină, transmite news.ro.

Lovitură pentru Raed Arafat. ICCJ a decis: Şeful DSU a prelungit ILEGAL carantina în Timişoara!

Judecătorii de la ICCJ i-au respins secretarului de stat Raed Arafat recursul, astfel că aceştia menţin ceea ce au decis colegii lor de la Curtea de Apel Bucureşti, şi anume că măsura de carantinare prelungită pentru Timişoara, Dumbrăviţa, Ghiroda, Moşniţa Nouă şi Giroc a fost abuzivă şi nejustificată.

În perioada 22-24 martie, șeful DSU a carantinat temporar Timișoara și patru comune periurbane, după ce propunerea de prelungire a măsurii de carantină nu a trecut de votul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Măsura a fost prelungită după expirarea celor trei zile date de Raed Arafat, cu încă șapte zile, astfel că Timișoara, Giroc, Moșnița Nouă, Ghiroda și Dumbrăvița au stat, în total, 24 de zile în carantină.

Potrivit ordinului semnat de șeful DSU, decizia a fost luată în baza art. 7, indice 1, al OUG 11/2020, ordonanță aprobată prin Legea 20/2020, care spune că „pentru situațiile în care există un risc iminent pentru sănătatea publică se împuternicește secretarul de stat, șef al DSU (…) să dispună prin ordin orice măsuri necesare pentru prevenirea și combaterea efectelor, inclusiv stabilirea unor zone de carantină”.

Ordinul a fost anulat de instanță, dar după ce a expirat. Prima sentință a venit de la Curtea de Apel București, care i-a dat dreptate, în 26 martie, Patronatului Ho-Re (Hoteluri-Restaurante) Timișoara. Câteva zile mai târziu, în 29 martie, Curtea de Apel București a dat o sentință asemănătoare și pentru o acțiune intentată de un avocat din Timișoara.

Există acum o sentință definitivă care spune că ordinul șefului DSU a fost ilegal, a decis, marți, 13 aprilie, Completul 5.6 al Înaltei Curți de Casație și Justiție, care „respinge recursul declarat de pârâtul Departamentului pentru Situații de Urgență, Ministerul Afacerilor de Interne împotriva sentinței nr. 422 din data de 29 martie 2021 pronunțate de Curtea de Apel București – Secția a IX-a contencios administrativ și fiscal, ca nefondat. Definitivă”.

Citeşte şi: Manifestaţie anti-proteste la Timişoara. Dominic Fritz a fost flancat de mai multe pancarte cu mesajul „Fobie la xenofobie” VIDEO


loading...
Partenerii noștri