Lucia Varga: Sistem informaţional pentru proprietăţile forestiere şi fondurile de vânătoare

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Ana Varga, a anunţat joi la Oradea implementarea unui sistem informaţional în silvicultură, cu sprijin elveţian, aplicat în trei judeţe-pilot, dar şi în toată ţara pentru fondurile de vânătoare.

16 ian. 2014, 13:24
Lucia Varga: Sistem informaţional pentru proprietăţile forestiere şi fondurile de vânătoare

„Proiectul are ca scop furnizarea datelor necesare pentru luarea unor decizii strategice privind gestionarea durabilă a ecosistemelor forestiere şi va fi aplicat în Suceava, Călăraşi şi Bihor”, a declarat Lucia Varga, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Prin proiect se vor identifica în sistem GIS (Geographic Information System) proprietăţile forestiere, neclar delimitate foarte adesea, de unde dificultăţi în aplicarea regimului silvic, se va face o comparaţie a situaţiei existente în teren faţă de amenajamentele silvice, identificând tăierile masive ilegale, pentru a întocmi o hartă silvică. De asemenea, se vor delimita în teritoriu ariile forestiere protejate, precum şi fondurile de vânătoare.

„Problemele delimitării fondurilor duc la numeroase interpretări şi situaţii în justiţie. Vom avea o radiografie a situaţiei din cele trei judeţe, iar pentru fondurile de vânătoare proiectul se va extinde la nivelul întregii ţări”, a precizat Lucia Varga.

Valoarea totală a proiectului este de 23,8 milioane de lei (6,5 milioane franci elveţieni), fonduri alocate prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român, la care cofinanţarea elveţiană este de 84,6% (5,5 milioane de franci elveţieni). Bihorul va beneficia de circa opt milioane de lei.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a spus că doreşte să se facă ordine şi în domeniul fondurilor de vânătoare, pentru care s-a finalizat legea vânătorii şi care va fi supusă, în curând, dezbaterii publice. În lege s-a modificat modul de alocare a despăgubirilor pentru cetăţenii ale căror culturi agricole sunt afectate de animale sălbatice (mistreţi) şi se vizează modul şi sumele de care beneficiază proprietarii de terenuri din partea gestionarilor fondurilor de vânătoare.

„Conform actualei legi a vânătorii, numai dacă cetăţeanul solicită suma, atunci gestionarul este obligat să i-o acorde, ori trebuie reglementat diferit, pentru că trebuie să venim în sprijinul proprietarilor de terenuri care şi-au pus terenurile la dispoziţia celor care deţin fondurile de vânătoare”, a declarat Lucia Varga.