Lucian Bode, primele declarații în scandalul legat de plagiatul lucrării de doctorat: „Lupta pentru adevăr continuă”

Lucian Bode e în continuare ținta atacurilor venite din partea USR. Ministrul de Interne se luptă să-și facă dreptate în scandalul legat de plagiatul lucrării de doctorat.

17 ian. 2023, 18:20
Lucian Bode, primele declarații în scandalul legat de plagiatul lucrării de doctorat: „Lupta pentru adevăr continuă”

Lucian Bode s-a dezis de acuzațiile făcute de jurnalista Emilia Șercan, că și-a plagiat teza de doctorat. Momentan nu se știe dacă e vinovat sau nu, instanța urmează să stabilească acest lucru. Înainte de o decizie a instanței, Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca s-a antepronunțat.

Lucian Bode a cerut în instanță supendarea executării Hotărârii nr.10/13.12.2022 a Comisiei de etică din cadrul UBB”. Este vorba despre decizia de reanalizare a tezei sale de doctorat. Marți, Tribunalul Sălaj i-a respins cererea ca „nefondată”. Decizia Tribunalului Sălaj poate fi atacată cu recurs.

Ministrul de Interne a declarat astăzi că lupta pentru adevăr continuă și că altfel ar fi arătat decizia tribunalului dacă Comisia de Etică nu ar fi cedat presiunilor de a fi “parțiali și subiectivi”, de a da “un verdict de plagiat fără niciun fel de judecată”.

Citește și FOTO! Motivul pentru care Lucian Bode susține că este atacat de USR prin Emilia Șercan! Oamenii de comunicare ai USR apar distrându-se cu jurnalista la un restaurant de fițe din București

„Lupta pentru adevăr continuă! Procedural, decizia de astăzi a Tribunalului Sălaj este una FIREASCĂ în contextul în care Comisia de Etică din cadrul UBB s-a antepronunțat, înainte ca instanța să dea un verdict.

Este FIRESC ca instanța să nu mai poată admite solicitarea inițială din moment ce această comisie a emis deja un act, Hotărârea nr. 1 de anul acesta, ignorând dosarul aflat pe rolul tribunalului, care urma să se pronunțe.

Este evident că altfel ar fi arătat decizia tribunalului dacă Comisia de Etică nu ar fi cedat presiunilor de a fi “parțiali și subiectivi”, de a da “un verdict de plagiat fără niciun fel de judecată”, de “a-l arde pe Bode pe rug, în piața publică”, așa cum președintele Comisiei a recunoscut public.

Dar, pentru că s-au grăbit să dea un astfel de verdict, este LOGIC ca instanța să respingă solicitarea inițială, care reclama ca fiind netemeinică și abuzivă decizia Comisiei de Etică transpusă în Hotărârea nr 10/2022.

Așa cum alții au ales să mă discrediteze și eu am dreptul să îmi apăr demnitatea. Lupta mea pentru adevăr nu se oprește aici, ea abia acum începe.
Ca atare, am formulat o plângere prealabilă împotriva Hotărârii nr. 1/2023 a Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai, în vederea desființării ei în integralitate, precum și a aspectelor subsecvente statuate în această decizie.

În continuare, consider această decizie netemeinică, ilegală și abuzivă.

Dintre argumentele reținute în cuprinsul sesizării, cele mai importante vizează următoarele aspecte:

Nicio altă decizie nu se poate transforma în cenzorul comisiei de doctorat odată ce aceasta s-a pronunțat și a urmat validarea CNATDCU, Comisia de Etică fiind o altă comisie, în sensul deciziei Curții Constituționale.

Comisia de Etică nu are competența legală de a reevalua o teză de doctorat al cărei titular nu este membru al comunității universitare, iar eu nu sunt parte a acestei comunități.

Procedura de examinare a fost viciată. Entitatea care s-a autosesizat nu poate fi aceeași cu cea care soluționează pe fond autosesizarea, fiind în mod evident lipsită de imparțialitate. Mai mult, nu există un raport de analiză în sensul legii.

Pretinsele abateri de la standardele de citare reținute în cuprinsul Hotărârii nr. 1/2023 sunt nelegale și netemeinice. Verificarea ad-hoc a Comisiei de Etică s-a raportat la standarde de citare actualizate recent și care nu erau în vigoare la momentul susținerii tezei, aspecte confirmate chiar de punctul de vedere comunicat de Școala Doctorală.

Demersurile vor continua, pentru că, în ciuda tuturor presiunilor care se fac pentru “arderi pe rug”, este la fel de FIRESC ca adevărul să primeze și legea să fie respectată în cazul tuturor”, a transmis Lucian Bode pe pagina sa de Facebook.

Citește și România încearcă să pună pe agenda Consiliului JAI de la Stockholm aderarea la Schengen. Lucian Bode va participa la reuniunea informala din Suedia

După ce a dat verdictul de plagiat, șeful Comisiei de etică a UBB a recunoscut public, într-un interviu, că membrii comisiei au fost supuși la presiuni publice constante și ferme: „Presiunea a fost de la început să dăm verdictul de plagiat fără niciun fel de judecată. Să-l ardem pe rug în piața publică, dacă se poate. În acest caz, nouă ni s-a cerut să fim parțiali și subiectivi, de la început.”, spunea Dacian Dragoș, președintele Comisiei de etică.