Lucian Mândruţă, sfaturi pentru echipa Iohannis: „Enervaţi-l, spuneţi-i că nemţii au pierdut două războaie!”

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: Lucian Mîndruţă scrie pe FacebooK "Cum sa te pregatesti pentru razboiul vorbelor. Sfaturi practice pentru Iohannis". 

RomaniaTV.net
12 nov. 2014, 10:37
Lucian Mândruţă, sfaturi pentru echipa Iohannis: „Enervaţi-l, spuneţi-i că nemţii au pierdut două războaie!”

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: prima dezbatere electorală a fost câştigată de Victor Ponta. O recunosc şi jurnaliştii anti-Ponta, care au sfaturi pentru prestaţia lui Klaus Iohannis la următoarele dezbateri. Lucian Mîndruţă a întocmit chiar un îndrumar: 

„Dupa ce-am scris ieri ca Iohannis a pierdut batalia cu Ponta, intregul activ de activisti online de la ACL mi-a sarit in cap. Cum imi permit sa demobilizez masele? Am tradat cumva la Ponta ? De ce spun ca Iohannis a pierdut, cand de fapt el e un om bun, cu realizari la Sibiu si pentru care faptele vorbesc?

Ponta l-a spulberat pe Iohannis la final: Sunteţi o POLEIALĂ a lui Raţiu şi Crin. În interior sunteţi Băsescu

Simplu: pentru ca eu cred ca nu exista cauza buna servita de minciuni. Si pentru ca de asemenea cred ca faptele nu vorbesc intr-un studio de la Bucuresti, unde n-ai nici macar o poza cu Palatul Bruckenthal.

In plus, nu sunt membru ACL. Dar fac parte dintr-o fratie speciala: cea a alegatorilor de dreapta care isi doresc un candidat in stare sa castige. Nu unul care merge pe sarma, nu un golan, dar nici unul care spune trei cuvinte in timpul in care celuilalt ii ies din gura zece baliverne.

Altfel spus, mi-as fi dorit ieri un candidat pregatit. Si, pentru ca una dintre meseriile mele secrete e aceea de media trainer, adica de profesor de comunicare, o sa va spun ce trebuia sa faca, ce n-a facut si de ce am dat un scor de 4-1 in favoarea lui Ponta.

Sound-bites. 

Ce sunt astea? Sunt propozitiile scurte, usor de tinut minte si de spus mai departe, pe care noi sa le tinem minte si sa le spunem colegilor de birou a doua zi. Astea sunt spontane, o sa ziceti. Nu. Ele se scriu cu mult timp inainte, intr-un document care se numeste Message Box si in care la fiecare acuzatie sau subiect in discutie, vorbitorul are 3-5 raspunsuri prestabilite, ca niste sageti gata pregatite in tolba.

Sa va dau un model. Ponta ii spune lui Iohannis: aveti si voi coruptii vostri.. Cancescu, Chiuariu, etc.

Raspuns Iohannis: “sa nu mai vorbim despre trecut. Sa vorbim despre viitor.” Gresit.

Raspuns corect:

varianta a: “Am cerut demisia domnului Chiuariu. Si am sa felicit si DNA si tribunalele cand vor prinde, aresta si condamna oamenii politici care fura. Stiu ca ati vrea sa-i apar cum faceti dumneavoastra in parlament si cum veti face ca presedinte. N-aveti voi norocul asta!”

FINALA pentru Cotroceni. Victor Ponta-Klaus Iohannis, A DOUA CONFRUNTARE în această seară

varianta b: “Astia-s fratii dumneavoasta, nu ai mei. Astia-s oamenii unui USL corupt, de care ma bucur ca ne-am despartit. De-asta suntem aici: pentru ca dumneavoastra mergeti cu fratia infractorilor, iar eu cu poporul roman. Chiar daca sunt neamt!”

Si tot asa. Ce trebuia sa aiba Iohannis era un document cu macar 10 pagini de astfel de replici invatate pe dinafara. Pe care Ponta le-a avut. Care erau scrise dinainte si care au fost livrate in pauzele dintre expozeul lent al adversarului.

Ritmul verbal.

In ziua de azi toata lumea se grabeste. Urechea, chiar si in Ardeal, e obisnuita cu 3 cuvinte pe secunda, nu cu unul. Nu poti sa tii ritmul? Atunci esti depunctat de faptul ca nu ai timp, fizic, sa livrezi tot ce trebuie. Matematica iti spune ca adversarul te va bate prin metode cantitative. Are un sac mai mare cu cartofi pe care il desearta peste noi.

Ce poti sa faci aici? Lectii de logopedie. I-a spus echipa lui Iohannis ca-i trebuie? A fost la un profesor? Sunt cel putin 2-3 excelenti in Bucuresti,. Daca ma suna cineva, pot sa le dau si numele.

Atitudine corporala, body language, tactica

Intr-o confruntare ca asta, trupul tau nu sta niciodata. Chiar si cand adversarul te ataca si nu poti vorbi, dai din cap a dezaprobare. Nu stai impasibil, ca si cum ai fi de acord.  Cand atacul e devastator il intrerupi. Il intrerupi cu un sound-bite deja construit pe subiect.

Sa zicem ca vorbim de economie. Ponta se lauda cu cresterea economica. La jumatatea frazei, adversarul trebuie sa-l atace: “Creste economia? Cresc spagile pe care le dati, doar doar v-ar vota cineva!” Sau, ca alternativa: “Creste economia? Aveti curajul sa le spuneti asta romanilor care se uita acum la noi peste un ceai cu biscuiti, ca atata le-a mai ramas pana la chenzina?”

O sa ziceti ca astea sunt elemente de demagogie. Nu. Sunt elemente de show. Aceste confruntari nu sunt altceva decat turniruri. In ele, la fel ca in Evul Mediu, candidatii trebuie sa demonstreze, subliminal, poporului ca, la o adica, s-ar descurca si intr-o bataie cu un mardeias international. Sa zicem Putin. Sau unul local: sa zicem Vadim. Pentru asta, calmul ardelenesc nu e suficient. Trebuie energie. Personajul trebuie umflat cu antrenamente pana ajunge sa semene cu Superman. Doar ca in loc de muschi are replici.

Echipa.

Din pacate, baiatul cu ochelari s-a antrenat mai bine. Ca orice tocilar, fara abilitati native, a facut ce face toata lumea in situatia asta. A angajat niste profesionisti. A invatat de la marii demagogi ai partidului lui: Nastase, Iliescu, Mitrea.

De ce credeti ca au ajuns astia si-au stat atata vreme la putere? Pentru ca Romania inforea in jurul lor, ca Sibiul?

Nu. Pentru ca ei s-au concentrat pe aparente. Iohannis are doua zile, din pacate, sa mai lucreze la ale lui.

Un sfat pentru echipa lui: scrieti-i niste replici bune. Stati cu el pana invata. Si dupa aia spuneti-i ca nemtii au pierdut ultimele doua razboaie mondiale.

Poate il enervati un pic. Ar fi ultima sansa, scrie Lucian Mîndruţă pe facebook