Lucrări pe care trebuie să le faci zilele acestea în grădină, pentru a mânca din ea tot anul FOTO

Cunoscuta in popor ca luna lui Florar sau Frunzar, Mai este perioada care marcheaza tranzitia la sezonul estival. Natura indeplineste in sfarsit conditii favorabile pentru lucrarile ce trebuiesc intretinute in gradina. Marul, castanul, liliacul si salcamul isi arata acum latura fermecatoare. La fel de frumoase sunt carciumaresele, galbenelele, trandafirii, panselutele si crinii.

RomaniaTV.net
29 mai 2016, 07:24
Lucrări pe care trebuie să le faci zilele acestea în grădină, pentru a mânca din ea tot anul FOTO

Din fericire, incepand cu luna mai, oricat de mult ar scadea temperatura noaptea, se va incadra cu siguranta in limita de suportabilitate, scrie gradinamea.ro. Asadar, putem trece linistiti la semanarea in pamantul din gradina de legume a rasadurilor de telina, dovleac, pepeni, fasole, conopida, broccoli, laptuca si a semintelor de ceapa. De asemenea, tot acum se prasesc cartofii semanati in martie si se pregatesc sustinatoarele pentru rosii. Gradina de zarzavat este de neconceput fara plantele aromatice.

Citeşte şi Reţeta zilei: Peşte la grătar cu fasole

Mirodenii ca mararul, cimbrul, leusteanul, oregano, salvia, rozmarinul, menta sau levantica merita un spatiu generos, mai ales ca nu sunt pretentioase si nu necesita fertilizanti. Legat de modul de recoltare al acestora, este important sa nu fie culese in cele mai calduroase ore ale zilei, dar nici pe timp de ploaie ori dimineata, pe roua.

Nu doar plantarea detine prioritate in Mai, fiindca in aceeasi masura intereseaza si recoltarea speciilor ajunse la maturitate, precum: salata, sparanghelul sau mazarea. Pe langa acestea, o lista intreaga de plante medicinale, utile in diferite tratamente naturiste: cimbrul de gradina, fragul, frasinul, lichenul de piatra, mesteacanul, papadia, musetelul, potbalul, rostopasca, salcia, salcamul, urzica moarta, volbura si altele.

Citeşte şi Cum să îţi amenajezi grădina în această primăvară ca rezultatul să fie spectaculos

Luna lui Florar nu aduce insa numai lucruri bune ci, de cele mai multe ori, ea trece gradina si prin focul incercarilor an de an. Printele cele mai comune provocari se numara parazitii. Din acest motiv se pregatesc capcanele pentru melci si diversi alti daunatori. O atentie sporita se cuvine insectei numita dorifera, care paraziteaza cartoful, precum si fluturilor sau afidelor.