Lucrările la tronsonul Gilău-Nădăşel, pe traseul autostrăzii Transilvania, terminate mai devreme

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, a verificat luni stadiul lucrărilor la Autostrada Transilvania, pe şantierul deschis între Gilău-Nădăşel, şi a anunţat că există posibilitatea ca acest tronson să poată fi terminat până la sfârşitul anului 2015

10 nov. 2014, 14:56
Lucrările la tronsonul Gilău-Nădăşel, pe traseul autostrăzii Transilvania, terminate mai devreme

Porţiunea de autostradă Gilău-Nădăşel, care are o lungime de 8,7 kilometri şi este executată de firma Spedition UMB, ar trebui să fie gata în aprilie 2016. Această porţiune de drum va ajuta însă şi la decongestionarea traficului în Cluj-Napoca, astfel că ea îşi va putea dovedi utilitatea chiar dacă întreaga Autostradă Transilvania va fi finalizată peste doar câţiva ani.

„Patronul ne promitea că dacă va fi vreme bună se va reuşi excavarea, urmând ca finalizarea lucrărilor să se întâmple la finalul anului viitor. Noi credem că acea diferenţă de câteva luni se va păstra şi sperăm ca la finalul anului viitor să ne conectăm cu Nădăşel”, a declarat prefectul Clujului.

Potrivit coordonatorului de proiect, Andrei Grăjdeanu, din cele 5,5 milioane de metri cubi de pământ care trebuie excavaţi pentru acest tronson au fost deja excavate trei milioane de metri cubi. Constructorul a mobilizat pentru această lucrare 800 de muncitori şi peste 100 de utilaje.

„După excavaţii se va executa structura rutieră, care înseamnă straturile de balast, de fundaţie, asfaltul şi apoi racordările la viaductele de pe traseu, ulterior marcajele. Se lucrează acum la patru viaducte şi două pasaje pentru drumurile locale”, a spus Andrei Grăjdeanu, potrivit Agerpres.

Coordonatorul proiectului a precizat că există anumite dificultăţi în realizarea autostrăzii pe această porţiune din cauza terenului care este extrem de eterogen, dar a dat asigurări că problemele pot fi ţinute sub control.

Această porţiune de drum va avea 11 pasaje, iar la Nădăşel se va lega la DN1F printr-un sens giratoriu, în zona aceea urmând să fie construite şi două bretele de racordare. De asemenea, pentru că localnicii au cerut expres, se vor construi şi două pasaje pentru drumurile locale, ca oamenii să poată ajunge la terenurile agricole pe care le deţin. Tronsonul Gilău-Nădăşel costă de 57 de milioane de euro.

În prezent, tronsonul Gilău-Nădăşel este singurul de pe parcursul Autostrăzii Transilvania la care se lucrează efectiv, urmând ca proiectul să continue cu porţiunea de drum Nădăşel-Mihăeşti ce va avea o lungime de 15,5 kilometri şi care se află în faza pregătirii procedurii de licitaţie. De asemenea, o altă bucată de autostradă la care se vor reîncepe curând lucrările este Suplacu de Barcău-Borş (judeţul Bihor), unde se va face conexiunea cu Ungaria. La acest tronson a lucrat şi compania americană Bechtel, cea are a început de fapt lucrările la Autostrada Transilvania, în urmă cu zece ani. Bechtel însă a reuşit să ajungă la un stadiu al lucrărilor de doar 30-35% pe această porţiune dintre Suplacu de Barcău şi Borş, iar acum urmează ca lucrările să fie continuate de o altă firmă.

Lucrările la Autostrada Transilvania au fost începute în iunie 2004, moment în care proiectul prevedea ca 415 kilometri de autostradă, între Braşov şi Borş, să fie construiţi până în 2012. În tot acest răstimp au fost finalizate însă doar două tronsoane, între Câmpia Turzii şi Gilău, însumând 52 de kilometri.

Vezi: Cum arată Autostrada A1 Sibiu-Orăştie, văzută de la înălţime VIDEO