Ludovic Orban, explicaţii despre criza Euthyrox. „Vom încerca să îl introducem în fabricaţie în România”

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri că autorităţile iau în calcul să fabrice în România medicamentul Euthyrox care se găseşte în cantităţi mici în farmacii. Şeful Executivului nu a oferit, însă, un orizont de timp în care acest lucru se va întâmpla.

RomaniaTV.net
23 sept. 2020, 10:39
Ludovic Orban, explicaţii despre criza Euthyrox. „Vom încerca să îl introducem în fabricaţie în România”

„Intrarea în fabricaţie nu este un proces care să se producă de azi pe mâine. Există această intenţie”, a afirmat Ludovic Orban, conform News.ro.

De ce nu se găseşte Euthyrox în farmacii. Explicaţiile premierului

„Cantităţile de Euthyrox sau substanţă echivalentă au crescut în ultimele şase luni. S-a creat criză în anumite judeţe din cauza faptului că pentru a evita deplasările foarte frecvente la farmacii, s-a dat posibilitatea achiziţionării pe o perioadă mai lungă de o lună. Din cauza asta sunt unii pacienţi care au luat cantităţi mai mari şi de aceea s-a creat o criză. Dar raportat la cantităţile obişnuite, cantităţile achiziţionate puse pe piaţă sunt mai mari.

Eu am vorbit cu ministrul Sănătăţii pe tema asta de mai multe ori şi m-a asigurat că se fac eforturi pentru a creşte constant cantitatea care este pusă pe piaţă, astfel încât să facă faţă cererii care există. Ce îi rog pe pacienţi – să nu îşi ia chiar în cantităţi atât de mari, să facă stocuri, pentru că există un contract care asigură acest medicament pentru necesităţile evaluate în mod medical şi în mod evident, vom încerca să îl introducem în fabricaţie în România”, a declarat Ludovic Orban, miercuri, la Galaţi.

Când se va fabrica Euthyrox în România

Întrebat când ar putea începe fabricarea medicamentului Euthyrox în România, Orban a răspuns: „Nu sunt specialist. Nu cunosc în detaliu procedurile de autorizare. Acest răspuns vă poate fi dat de cineva care este de specialitate de la Ministerul Sănătăţii sau de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitive Medicale”.

Criza de Euthyrox continuă în România. Judeţele în care stocurile sunt aproape epuizate

La jumătatea lunii aprilie, o femeie i-a reproşat lui Nelu Tătaru că nu găseşte Euthyrox în farmaciile din Focşani, cu toate că ministrul Sănătăţii i-a spus că au au venit TIR-uri cu acest medicament.