Ludovic Orban, reacţie după decizia CCR privind carantina. „Trebuie să fim pregătiţi cu orice modificare”

Premierul Ludovic Orban a declarat joi că Guvernul trebuie să fie pregătit cu orice modificare a legislaţiei în situaţia în care decizia CCR privind carantina afectează articole din cadru legal pentru apărarea cetăţenilor împotriva noului coronavirus.

RomaniaTV.net
25 iun. 2020, 15:31
Ludovic Orban, reacţie după decizia CCR privind carantina. „Trebuie să fim pregătiţi cu orice modificare”

„Trebuie să fim pregătiţi cu orice modificare a legislaţiei care se impune, în cazul în care sunt afectate articole care ne creează cadrul legal pentru dispozitivul de apărare a cetăţenilor împotriva COVID”, a precizat Ludovic Orban, în timpul şedinţei de Guvern, conform Agerpres.

Premierul l-a întrebat pe Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, dacă se confirmă informaţiile potrivit cărora nu ar exista temei pentru carantină şi izolare.

„Domnule ministru Predoiu, voiam să vă cer un punct de vedere legat de decizia de astăzi a Curţii Constituţionale privitoare la carantină, izolare, pentru că au apărut speculaţii legate de faptul că nu ar exista temei pentru carantină şi izolare. Mie nu mi s-a părut că a existat o astfel de decizie”, a declarat Orban.

Ministrul Justiţiei a răspuns că, până la publicarea în Monitorul Oficial, este vorba doar despre o informare de presă care nu poate genera efecte juridice.

„În primul rând, trebuie să vedem decizia în ansamblul său şi motivarea şi după aceea, evident, trebuie să stabilim un mod de reacţie faţă de această decizie, care prin forţa legii va deveni obligatorie odată publicată în Monitorul Oficial. Până la publicarea în Monitorul Oficial, vorbim doar de o informaţie de presă”, a spus Cătălin Predoiu.

Alexandru Rafila a răbufnit după numărul mare de cazuri de coronavirus: „Trebuie să ne trezim!”

Potrivit sursei citate, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că este surprins de decizia CCR, care a admis sesizarea Avocatului Poporului asupra unor prevederi referitoare la instituirea carantinei, el precizând că toate măsurile luate de Guvern au ca scop limitarea îmbolnăvirilor în contextul pandemiei de COVID-19.

Dispoziţii ale articolului 25 alineatul 2 teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi din OUG 11/2020 referitoare la unele măsuri aferente instituirii carantinei „nu întrunesc cerinţele de claritate şi previzibilitate a legii şi afectează drepturi şi libertăţi fundamentale”, a stabilit, joi, Curtea Constituţională a României.

Curtea a luat în discuţie excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 25 alineatul (2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi ale articolului 8 alineatul (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei.

CCR: Carantina este neconstituţională. Guvernul poate declara starea de alertă fără încuviinţarea Parlamentului