Ludovic Orban: „Se încheie o perioadă de distrugere, începe o perioadă de modernizare”

Ludovic Orban, preşedintele PNL, a declarat după ce moţiunea de cenzură a trecut că va urma o perioadă de modernizare pentru România.

10 oct. 2019, 11:12
Ludovic Orban: „Se încheie o perioadă de distrugere, începe o perioadă de modernizare”

Ludovic Orban a ţinut să mulţumescă celor care i-au susţinut în demersul lor.

„Mulţumesc preşedintelui Klaus Iohannis pentru implicarea decisivă, mulţumesc colegilor, tuturor partenerilor politici care au fost alături de noi şi care au rămas cu noi până la sfârşit. Se încheie o perioadă de distrugere, începe o perioadă de modernizare, o perioadă în care fiecare cetăţean român poate să aspire la îndeplinirea tuturor drepturilor si libetăţilor sale”, a declarat Orban.

Viorica Dăncilă: Fac apel la Iohannis să nominalizeze un nou premier. Vom intra în turul doi la prezidenţiale

Orban a mai spus adoptarea moţiunii reprezintă  un exerciţiu democratic extraordinar.

„Coşmarul pe care-l trăieşte România de trei ani a încetat. Astăzi, Parlamentul României a demis Guvernul PSD care şi-a bătut joc de România”, a spus liderul PNL.

Ludovic Orban a mai anunţat că vienri va avea loc Biroul Politic al PNL unde se vor lua deciziile pentru următoarea perioadă.

Totodată, Orban a spus că, dacă PNL va fi chemat să facă Guvernul, el va fi premierul.

Victor Ponta: „Am salvat România şi democraţia de cel mai nepotrivit lider, doamna Dăncilă”

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit joi în şedinţă comună pentru dezbateri şi vot asupra moţiunii de cenzură împotriva Guvernului. Moţiunea de cenzură a trecut, iar Guvernul Dăncilă a fost demis cu 238 de voturi „pentru”.

În conformitate cu Legea de organizare şi funcţionare a Guvernului, Cabinetul Dăncilă va continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege.

În paralel, articolul 103 din Constituţie stabileşte că Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Odată cu depunerea jurământului de învestitură în faţa preşedintelui Iohannis, noul Guvern îţi poate începe activitatea.