Ludovic Orban: PSD promite luna de pe cer celor din UNPR şi ALDE pentru că se teme de alegerea edililor în două tururi

Prim-vicepreședintele PNL Ludovic Orban susține că prin protocolul încheiat miercuri Partidul Social Democrat minte Uniunea Națională pentru Progresul României că o să îi dea locuri în Parlament, el adăugând că social-democraților le este teamă de alegerea primarilor în două tururi de scrutin și promit luna de pe cer UNPR și ALDE pentru a nu susține proiectul.

04 feb. 2016, 10:28
Ludovic Orban: PSD promite luna de pe cer celor din UNPR şi ALDE pentru că se teme de alegerea edililor în două tururi

„S-a întâlnit sacul cu petecul. (…) Este povestea cu cocoșul roșu. PSD-iștii îi mint pe UNPR-iști că o să le dea locuri în Parlament și UNPR-iștii se fac că îi cred pe PSD-iști în această minciună. Oricum or să aibă o surpriză să constate că 33 plus doi nu fac 35, ci s-ar putea să facă 29 și oricum semnatarii acestui protocol arată cine sunt de fapt aceste formațiuni politice — Dragnea condamnat în primă instanță, Oprea cu urmărirea penală începută”, a declarat Orban, joi, pentru Agerpres, cu privire la protocolul semnat de PSD și UNPR.

Citeşte şi: PSD şi UNPR au semnat protocolul de colaborare pentru alegerile din 2016

El a subliniat că social-democrații se tem de alegerea primarilor în două tururi de scrutin, scrie Agerpres.

PSD are o singură frică și anume să nu treacă legea inițiată de PNL cu privire la alegerea primarilor în două tururi. Sunt în stare să le promită luna de pe cer și UNPR și ALDE ca să nu voteze proiectul nostru de lege. Se face frate cu dracul ca să treacă puntea”, a susținut Orban.

Președinții PSD și UNPR, Liviu Dragnea și Gabriel Oprea, au semnat joi un protocol care prevede colaborarea celor formațiuni în alegerile locale, votul într-un singur tur de scrutin și candidatura pe liste comune la alegerile parlamentare din aceasta toamnă, în funcție de rezultatul la alegerile locale.

În privinţa alegerilor locale, protocolul lasă la dispoziția organizațiilor locale modalitățile concrete în care se stabilesc colaborări sau cooperări punctuale, inclusiv candidaturi pe liste comune pentru obținerea unui număr cât mai mare de voturi, precum și pentru constituirea de majorități locale și/sau județene.

Totodată, PSD și UNPR resping modificarea Legii alegerilor locale înainte de alegerile din vară, precum și a Legii privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților. „PSD și UNPR susțin inițierea unor dezbateri cu privire la întregul sistem electoral din România, începând cu noua legislatură a Parlamentului României 2016 — 2020”, se arată în textul citat.

În ceea ce privește alegerile parlamentare din toamna anului 2016, proiectul de protocol prevede că, după încheierea alegerilor pentru administrația publică locală din iunie 2016, cele două partide vor aproba în forurile statutare ale fiecăruia un acord în care vor fi prevăzute condițiile cu privire la participarea în comun la parlamentare.

Surse politice au spus că UNPR ar vrea introducerea în protocol a numărului de parlamentari pe care îl obţine în urma negocierilor cu PSD, însă preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu ar fi de acord.

Citeşte şi: Senatul a votat pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea UPDATE