Lukoil își ia la revedere și de la Republica Moldova. Ce companie va prelua cele peste 100 de stații de alimentare

Conform unor surse, Lukoil se pregătește să părăsească și piața din Republica Moldova. Cei care ar fi interesați să preia cele peste 100 de stații de alimentare sunt cei de la companiile Shell și Rompetrol pinr grupul KMG.

30 ian. 2023, 17:48
Lukoil își ia la revedere și de la Republica Moldova. Ce companie va prelua cele peste 100 de stații de alimentare
Ce părăsește Lukoil în România

După ce au anunțat plecarea de pe piața românească, rușii de la Lukoil se pregătesc să părăsească și Republica Moldova, iar conform unor surse din piața petrolieră, în prezent, se poartă discuții în aceste sens. Acum, aceștia trebuie să găsească o companie care să preia cele peste 100 de stații de alimentare de peste Prut. La fel ca în România, se pare că cei interesați de preluarea acestora ar fi cei de la Shell, dar și cei de la Rompetrol prin grupul KMG.

Citește și: Republica Moldova nu este pregătită pentru aderarea la NATO. Ministrul Apărării: ”Domeniul apărării a fost dat uitării”

În cazul României, Lukoil are rafinăria Petrotel din Ploiești, însă în cazul Moldovei lucrurile stau puțin diferit. Acolo combustibilul este importat din România și din Bulgaria, asta după ce în 2014 au renunțat la importurile din Rusia, odată cu ocuparea Crimeei. Cu alte cuvinte, Lukoil este „obligat” să renunțe la Republica Moldova, deoarece plecare de pe piața din România ar însemna faptul că rămân izolați în regiune.

Spre deosebire de România, unde Lukoil are concurenți pe piață, respectiv OMV-Petrom, Mol și Rompetrol, în Republica Moldova aceștia reprezintă principala rețea de distribuție de carburnați. Peste Prut principala concurență este reprezentată de Grupul KMG-Rompetrol, care deține 87 de stații de alimentare. De asemenea, dacă în reţeaua Lukoil din Republica Moldova peste 90% din staţii sunt deţinute de Lukoil, în reţeaua Rompetrol peste 90% sunt în regim de franciză.

Ce părăsește Lukoil în România

În România, rușii de la Lukoil dețin trei afaceri gestionate prin firme diferite. Stațiile de alimentare, respectiv 315 ca număr, se află sub egida Lukoil România, o afacere de 7,9 miliarde de lei anul trecut, cu un profit net de 160 de milioane de lei. Rafinăria din Ploiești și activitățile de rafinare sunt concentrate de Petrotel-Lukoil. Această rafinărie este cea mai mică din România, însă este funcțională și are o capacitate de 2,4 milioane de tone. Cifra de afaceri din 2021 a fost de circa un miliard de lei, în scădere cu 72% faţă de 2020, dar cu un mic profit de 27 mil. lei. Rafinăria funcţiona cu petrolul rusesc, marfă care de anul trecut este sub embargo la nivelul UE.

De asemenea, Lukoil este implicat în acțiuni de exploatare în Marea Neagră alături de Romgaz, în perimetrul Trident. Acolo ar fi o rezervă de 30 de miliarde de metri cubi, însă proiectul nu a avansat notabil în ultimii ani. Totodată, cele 315 unităţi, aşa cum figurează ele pe site-ul Lukoil România, au locaţii foarte bune, unele dintre ele chiar în centrul oraşelor, acolo unde în condiţiile de avizare de azi este aproape imposibil ca vreun investitor să mai construiască o staţie de alimentare de la zero.

Conform surselor, Lukoil a început să facă demersuri pentru a părăsi piața din România, organizând o cameră de date. Se pare că principalele companii interesate de preluarea stațiilor sunt Shell și kazahii de la KazMunayGas (KMG), care ar avea motive întemeiate să ia reţeaua ruşilor în baza obiectivelor setate chiar pentru 2023 prin Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR), o afacere în care şi statul român e implicat.  Totuși surse din piața afirmă că exit-ul KMGI (KMG International) de pe piața din România, nu este exclus, chiar în condițiile în care aceștia ar tranzacționa cu Lukoil.

Citește și: Mare lovitură în business. Rușii de la Lukoil și-au găsit noi parteneri de afaceri. Ghinion pentru Bruxelles