„Luna albastră” și „Luna sângerie”- două fenomene miraculoase explicate de oamenii de știință

„Luna albastră” și „Luna sângerie” sunt două fenomene care nu au un impact asupra oamenilor sau a vieții cotidiene.

08 nov. 2022, 10:33
„Luna albastră” și „Luna sângerie”- două fenomene miraculoase explicate de oamenii de știință

În 2020, în noaptea de Halloween și-a făcut apariția fenomenul „Luna albastră”. Aceasta a fost acompaniată de planeta Marte care a strălucit mai intens, deoarece a fost mai aproape de Pământ.

Acest fenomen mai este cunoscut și ca luna plină „suplimentară” sau „a 13-a lună plină”. De obicei, într-un an sunt 12 lune pline, iar luna albastră apare doar în anumite condiții atmosferice, dar nu are nicio legătură cu culoarea.

Particulele de praf care ajung în atmosferă în urma erupțiilor vulcanice sau a incendiilor reflectă lumina roșie, ceea ce face luna să pară albastră sau verde. Potrivit lui Joe Rao, care în 2007 a susținut o ipoteză, denumirea de „Lună albastră”, derivă din cuvântul arhaic „belewe”, care înseamnă „a trăda”.

În antichitate, fermierii erau de părere că „luna plină” îi păcălea pentru a 13-a oară în an. Lunile calendaristice au fost concepute în funcție de fazele lunii. Cei din paleolitic considerau că apariția lunei pline marchează trecerea unei luni calendaristice.

Citește și: Eclipsa de Luna plină a castorului. 8 noiembrie 2022. 4 zodii PUTERNIC afectate. Află cum!

Chiar dacă astfel de fenomene nu au semnificații paranormale, opinia publică a speculat în 2020 că acestea au indicat victoria democraților și a lui Joe Biden în alegerile prezidențiale. Fenomenul de „Luna albastră” va mai avea loc anul viitor, pe 31 august.

Acest fenomen a mai avut loc și în 1883, după ce vulcanul Krakatoa a erupt, dar și în 1950, după incendiile forestiere din Suedia și Canada.

„Luna sângerie”- o eclipsă lunară

Potrivit Space, „luna sângerie” este doar o eclipsă lunară, care poate părea înfricoșătoare, însă este vorba doar despre lumină. Luna nu dispare complet în timp ce trece prin umbră datorită refracției luminii solare.

Când se petrece fenomenul de eclipsă, luna poate fi întunecată, fiind invizibilă sau poate căpăta o culoare gri, maro, roșie-cărămiziu, gălbuie, portocalie sau roșu aprins. Culoarea este roșie deoarece lumina solară trece prin atmosfera Pământului.

Citește și: Luna plină a castorului. Suntem provocați să ne aruncăm în haos. Ce ne aduce eclipsa!

Efectul poate avea loc, atât la apus, cât și la răsărit, iar cantitatea de lumină refractată depinde de cantitatea de praf din norii care se află în atmosferă.

Următoarea „lună sângerie” va avea loc în noapte de 8 spre 9 noiembrie. Ultima oară când acest fenomen cosmic s-a petrecut a fost pe 16 mai 2022, iar următoarea va fi pe 14 martie 2025.

De această dată, eclipsa va începe la ora 03:02 dimineața, după ora locală a Coastei de Est a Statelor Unite, 07:02 în Marea Britanie.