Macron schimbă regula în stil american. Preşedintele Franţei semnează legi în direct, la televiziune, ca Trump

Președintele francez Emmanuel Macron a promulgat vineri în stil american două legi privind etica vieții politice, semnând documentele chiar în fața camerelor de televiziune care transmiteau în direct ceremonialul, ceea ce este o premieră în Franța, relatează AFP și Reuters.

RomaniaTV.net
15 sept. 2017, 14:18
Macron schimbă regula în stil american. Preşedintele Franţei semnează legi în direct, la televiziune, ca Trump

Autorizând televiziunile să filmeze semnarea legilor în biroul său din Palatul Elysee, președintele „a dorit să confere toată solemnitatea necesară acestui moment”, a asigurat secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul, Christophe Castaner.

În Franța, invitarea televiziunilor este o practică neobișnuită pentru o astfel de formalitate juridică, amintind de ceremoniile, cel puțin teatrale, de promulgare a unor legi mediatizate de liderii de la Casa Albă, notează France Presse.

Gestul său a stârnit imediat comentarii în social media, ai căror utilizatori au făcut paralele cu președintele american Donald Trump. „Președintele nostru Macron într-o stare foarte ‘trumpiană’ „, a scris un utilizator pe Twitter. „Macron se preface că e Donald Trump. Pentru cine e o veste proastă? Pentru el sau pentru noi?” — a comentat un altul.

Citeşte şi Donald Trump face reformă fiscală: Preşedintele american ia de la bogaţi şi îi dă mai mult clasei de mijloc

Instalat la Elysee la începutul lui mai, după o ascensiune vertiginoasă, cel mai tânăr președinte din istoria Franței (39 de ani) a reușit, în câteva săptămâni, să schimbe imaginea puterii în țară. Emmanuel Macron a impus un stil modern de inspirație americană, și-a promovat partidul ca pe un start-up și nu ezită să se afișeze pe rețelele de socializare ori la braț cu soția sa.

Prevederile promulgate vineri, adoptate de legislativ la începutul lui august, vizează ridicarea standardelor morale în politică, unul din marile proiecte ale lui Macron, ales președinte într-un context în care responsabili politici de pe întregul eșichier erau afectați de scandaluri. Între altele, ele interzic angajarea rudelor, subiect care l-a costat scump pe candidatul dreptei la prezidențiale dat inițial favorit în alegerile din primăvară, Francois Fillon.


loading...
Partenerii noștri