MAE, atenționare de călătorie pentru românii care merg în Bulgaria, Grecia sau Turcia în minivacanța de Rusalii

Ministerul Afacerilor Externe a emis o alertă de călătorie pentru românii care plănuiesc să meargă în Bulgaria, Grecia și Turcia, în minivacanța de Rusalii.

31 mai 2023, 14:27
MAE, atenționare de călătorie pentru românii care merg în Bulgaria, Grecia sau Turcia în minivacanța de Rusalii
MAE, atenționare de călătorie pentru românii care merg în Bulgaria, Grecia sau Turcia în minivacanța de Rusalii

MAE, atenționare de călătorie pentru românii care merg în Bulgaria, Grecia sau Turcia în minivacanța de Rusalii. Românii care plănuiesc să meargă în aceste țări în perioada 31 mai – 5 iunie 2023, trebuie să se înarmeze cu răbdare pentru că potrivit MAE, se preconizează înregistrarea unor timpi de așteptare ridicați la punctele de trecere a frontierelor (PTF) rutiere bulgare.

Citește și MAE a emis o nouă atenționare de călătorie. Ce trebuie să știe românii care pleacă în Franța

MAE, atenționare de călătorie pentru românii care merg în Bulgaria, Grecia sau Turcia în minivacanța de Rusalii

Reprezentanții MAE le recomandă cetățenilor români să folosească toate punctele de frontieră și să se asigure că dețin combustibil, apă, alimente sufiente pentru astfel de situații. De asemenea, cetățenilor români ce revin în România în data de 5 iunie 2023 li se recomandă să aibă în vedere posibilitatea măririi considerabile a timpilor de așteptare la trecerea prin punctul de frontieră Ruse, la taxa de pod, atunci când turiștii români revin în România și aleg să intre în țară prin PTF de la podul Giurgiu-Ruse.

Mai mult, turiștilor români care aleg să revină în țară prin PTF Giurgiu-Ruse li se recomandă să pregătească, în prealabil, suma exactă pentru taxa de pod, și anume 2 (doi) euro (monede cu valoare nominală de 1 euro sau 2 euro) sau 4 (patru) leva, în acest mod putând fi scurtați considerabil timpii de așteptare la procesarea și eliberarea documentelor justificative tip chitanțe, facturi sau bonuri fiscale.

De asemenea, MAE subliniază că este importantă achiziționarea din timp a vinietelor electronice și achitarea conformă a taxelor de drum tip TOLL, pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, în conformitate cu legislația în vigoare.

Pentru a evita creșterea timpilor de așteptare la vamă se recomandă  folosirea și a celelorlalte puncte de trecere a frontierei situate la frontiera cu Republica Bulgaria, precum PTF Vidin – Calafat, PTF Kardam – Negru Vodă, PTF Oryahovo – Bechet (ferry), PTF Dobromir – Krushari (maximum 3,5 tone), PTF Kainardzha – Lipnița (maximum 3,5 tone), PTF Nikopol – Turnu Măgurele (ferry) și PTF Svishtov – Zimnicea (ferry), ultimele patru PTF cu program de funcționare în intervalul orar 08:00 – 20:00.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://sofia.mae.ro, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Citește și Atenționare de călătorie pentru românii care merg în Grecia în minivacanța de 1 Mai. MAE anunță grevă în transportul public terestru şi maritim