MAE recomandă românilor să părăsească Mali

MAE avertizează cetăţenii români să evite călătoriile în Mali, iar celor care se află deja pe teritoriul acestei ţări le recomandă să părăsească locul şi să îşi ia măsuri de securitate suplimentare.

RomaniaTV.net
09 apr. 2012, 19:49
MAE recomandă românilor să părăsească Mali

MAE precizează că a făcut această recomandare „având în vedere faptul că situaţia de securitate din Mali se menţine volatilă şi periculoasă”.

Cetăţenii români care se află deja pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să se adreseze şi să îşi anunţe prezenţa în regiune Consulatului Onorific al României la Bamako sau la Ambasada României în Senegal comunicând propriile coordonate, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ministerul menţionează că în cadrul Departamentului Consular funcţionează o linie telefonică dedicată – +40.21.319.21.37 – la care cetăţenii români afectaţi de actuala situaţie din Mali pot suna 24 de ore din 24, pentru asistenţă şi informaţii consulare. De asemenea, Departamentul Consular răspunde solicitărilor de informaţii transmise prin Internet, la adresa de mail: [email protected]

În ceea ce priveşte contactarea autorităţilor române, MAE reaminteşte că România nu are o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Mali. În calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene, cetăţenii români pot însă solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în Mali. De asemenea, ei se pot adresa ambasadei României în Senegal sau consulatului onorific al României la Bamako, această din urmă instituţie neputând însă să realizeze formalităţi consulare sau să emită documente de identitate româneşti.

Ministerul atrage atenţia că cetăţenii români care ignoră avertismentele şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.