MAE român ia notă cu profund regret de gesturile autorităţilor ungare privind steagul secuiesc

Ministerul Afacerilor Externe ia notă cu "profund regret" de faptul că "autorităţile ungare continuă gesturile simbolice de natură să provoace opinia publică românească", se arată într-un comunicat al MAE.

RomaniaTV.net
15 feb. 2013, 17:30
MAE român ia notă cu profund regret de gesturile autorităţilor ungare privind steagul secuiesc

MAE român susţine că „această conduită contravine celor convenite în cadrul discuţiilor recente dintre cei doi miniştri ai afacerilor externe ai României şi respectiv, Ungariei”.

„De altfel, într-o scrisoare transmisă în cursul zilei de azi, 15 februarie 2013, ministrului afacerilor externe român, de către omologul său ungar, Janos Martonyi, acesta a reconfirmat faptul că «implicarea comună a celor doi miniştri a avut un efect liniştitor în privinţa tensiunilor create»”, precizează sursa citată.

În acest context, Guvernul României va continua să acţioneze cu aceeaşi consecvenţă pe linia promovării Parteneriatului Strategic bilateral şi aşteaptă ca şi partea ungară să acţioneze în acelaşi spirit, se mai arată în comunicat.

MAE mai precizează că Guvernul României va aplica, în continuare, cu stricteţe, legislaţia naţională pe întreg teritoriul României, inclusiv în ceea ce priveşte utilizarea publică a însemnelor.

Steagul secuiesc a fost arborat, vineri, pe Parlamentul Ungariei, ca „simbol al solidarităţii naţionale”, informează MTI. Preşedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a iniţiat ceremonia de arborare a drapelului cu ocazia sesiunii plenare a deputaţilor de etnie maghiară din Bazinul Carpatic.

Citeşte şi Vicepremierul ungar Zsolt Semjen le cere consiliilor locale să arboreze steagul secuiesc