Magistraţii vor protesta vineri împotriva Ordonanţei Toader

Magistraţii vor protesta vineri, la Palatul de Justiţie, faţă de Ordonanţa Toader, prin care au fost modificate legile justiţiei. Anunţul privind protestul se propagă pe Facebook, inclusiv pe pagina procuroarei Alexandra Lăncrănjan, care instrumentează dosarul Tel Drum.

RomaniaTV.net
21 feb. 2019, 14:04

„Magistraţii vor protesta vineri, 22 februarie, ora 18.00, pe treptele Palatului de Justiţie, faţă de modificările intempestive aduse în această săptămână legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă, fără consultarea CSM şi a corpului de magistraţi.

Toate instituţiile statului trebuie să respecte independenţa justiţiei, separaţia şi echilibrul puterilor în stat, sub aspectul transparenţei şi a loialităţii, atât faţă de celelalte instituţii, cât mai ales faţă de cetăţeni”, este mesajul postat de procurorul Alexandra Lăncrănjan pe Facebook.

Alexandra Lăncrănjan este procurorul care instrumentează dosarul Tel Drum, pornit de la o investigatie OLAF, care constata o frauda masiva cu fonduri europene in domeniul constructiei de drumuri si recomanda recuperarea integrala a 21 de milioane de euro.

În noiembrie 2017, Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare de DNA în dosarul Tel Drum, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul.

Secţia pentru investigarea magistraţilor a făcut patru încercări de a prelua dosarul Tel Drum de la DNA, sub motiv că este de competenţa secţiei nou înfiinţate.

Legile justiţiei, abia intrate în vigoare anul trecut, au fost deja schimbate prin ordonanţă de urgenţă. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi că funcţiile de conducere din Ministerul Public pot fi ocupate şi de procurori care au fost judecători. De asemenea, persoanele aflate în prezent în aceste funcţii cu delegare le mai pot ocupa 45 de zile, după care funcţiile trebuie ocupate în condiţiile legii.

Citeşte şi: Guvernul a modificat prin OUG legile justiţiei, abia intrate în vigoare. Funcţiile de conducere din Parchete nu mai pot fi delegate