MAI: Manifestanţii care vor recurge la acţiuni violente o vor face pe propria răspundere

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat luni, în contextul incidentelor produse sâmbătă şi duminică la Pungeşti, că dacă manifestanţii vor recurge la manifestări violente, o vor face "pe propria răspundere", Poliţia şi Jandarmerie fiind "pregătite să acţioneze cu fermitate".

RomaniaTV.net
09 dec. 2013, 15:40
MAI: Manifestanţii care vor recurge la acţiuni violente o vor face pe propria răspundere

„În condiţiile în care demonstranţii vor continua să participe la acţiuni publice neaprobate, dacă vor brusca organele de aplicare a legii sau, după caz, vor recurge la acţiuni violente, o vor face pe proprie răspundere, asumându-şi toate consecinţele legale ale unui astfel de comportament”, se arată într-un comunicat, referitor la incidentele care au avut loc sâmbătă şi duminică la Pungeşti.

Reprezentanţii MAI au subliniat, în acest sens, că Poliţia şi Jandarmeria „sunt pregătite să acţioneze cu fermitate pentru aplicarea principiilor Constituţiei şi a legilor ţării, în respectul statului de drept”.

Oficialii ministerului au menţionat că, în cazul în care manifestaţiile vor fi paşnice, „cu respectarea reglementărilor legale privind manifestaţiile publice aprobate, cât şi cu privire la deplasarea demonstranţilor pe traseele avizate de către organele abilitate”, atunci demonstranţii „nu vor avea niciun fel de probleme din partea structurilor MAI„.

În acelaşi context, secretarul de stat din MAI Florea Oprea a cerut, luni, forţelor de ordine să intervină prompt în cazul în care participanţii la adunări publice încalcă legea şi „stânjenesc folosirea firească a drumului public”.

Aproape 400 de persoane au declanşat, sâmbătă, un protest, pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

Protestatarii, în majoritatea lor localnici, dar şi din alte oraşe precum Iaşi, Bucureşti, Braşov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privată al unei persoane fizice din comuna Pungeşti, vizavi de suprafaţa de teren luată în concesiune de către Chevron. Iniţial, protestul a fost paşnic, însă la un moment dat, protestatarii au trecut drumul judeţean şi au ajuns în poarta suprafeţei îngrădite, deţinută de către Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere şi aruncând cu pietre în camioanele frmei angajate de către Chevron. Totodată, oamenii au început să tragă de gardurile împrejmuitoare reuşind să le dărâme aproape în totalitate.

Câţiva dintre protestatarii de la Pungeşti au fost ridicaţi şi duşi în maşinile Jandarmeriei pentru a da declaraţii, în timp ce alţii s-au întins pe jos, pe şosea, pentru a nu permite acestor autovehicule să iasă din zonă, manifestanţii îmbrâncindu-se cu jandarmii. Protestatarii care s-au întins pe şosea au fost luaţi pe sus de către jadarmi şi duşi pe marginea şoselei.

Unii dintre jandarmi au acuzat că au fost ultragiaţi în momentul în care protestatrii dărâmau gardul de pe proprietatea Chevron.

Jandarmii au dus la IPJ Vaslui 22 de protestatari în urma incidentelor care au avut loc sâmbătă, la Pungeşti, dintre care 14 sunt acuzaţi de ultraj şi unul de port ilegal de armă alba, iar ceilalţi şapte au primit amenzi între 500 şi 5.000 de lei, pentru participare la o adunare publică nedeclarată.

Peste o sută de persoane au protestat, sâmbătă şi duminică, la fântâna de la Universitate, faţă de explorarea gazelor de şist. În timpul manifestaţiei, unii dintre protestatari au încercat să treacă de pe trotuar pe bulevard. Jandarmii au format cordoane pentru a-i împiedica să iasă pe stradă, unii dintre protestatari reclamând că au fost împinşi de forţele de ordine.

Trei dintre persoanele care au protestat duminică seară la Universitate, ce au fost ridicate şi conduse le Poliţie după ce au încercat să forţeze cordonul de jandarmi, au primit câte o amendă de 500 de lei, pentru participarea la o adunare publică nedeclarată.