Mai multe artefacte, descoperite într-un palat roman din Alba Iulia, expuse publicului

Mai multe artefacte descoperite în zona în care au fost găsite ruinele palatului guvernatorului Daciei romane care a avut reşedinţa la Apulum sunt prezentate, începând de joi, într-o expoziţie deschisă la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

RomaniaTV.net
04 nov. 2011, 09:48
Mai multe artefacte, descoperite într-un palat roman din Alba Iulia, expuse publicului

Purtătorul de cuvânt al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Liviu Zgârciu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că expoziţia cuprinde un număr impresionant de artefacte romane descoperite în timpul săpăturilor arheologice făcute de-a lungul anilor la palatul guvernatorului provinciei Daciei romane.

Zgârciu a spus că vizitatorii pot vedea inscripţii, piese de podoabă şi vestimentaţie, părţi ale unor statui imperiale, obiecte folosite în viaţa cotidiană.

Expoziţia face parte dintr-un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, care îşi propune să prezinte publicului larg palatul guvernatorului Daciei romane de la Apulum.

Expoziţia va fi deschisă până la sfârşitul acestui an şi este organizată de Consiliul Judeţean Alba, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba.

Potrivit istoricilor, începând cu a doua jumătate a secolului al II-lea după Hristos guvernatorul Daciei romane îşi stabileşte sediul pe teritoriul oraşului antic Apulum. Palatul servea ca sediu oficial al administraţiei provinciale romane, fiind de fapt o combinaţie între o instituţie de prim-rang în provincie şi reşedinţa privată a guvernatorului.