Mai multe insecte autorizate pentru consumul uman. Oamenii le pot include de acum în alimentația lor

Încă o insectă a fost introdusă de Uniunea Europeană pe lista celor autorizate pentru consumul uman și pentru comercializare. Poate avea și reacții adverse pentru organism în anumite situații.

19 ian. 2023, 16:24
Mai multe insecte autorizate pentru consumul uman. Oamenii le pot include de acum în alimentația lor

Mai multe insecte autorizate pentru consumul uman. Oamenii le pot include de acum în alimentația lor

Larva gândacului de bălegar devine a patra insectă permisă pentru consum de Uniunea Europeană. Oamenii o pot include în alimentația lor de acum și o pot găti întreagă sau consumată sub formă de pudră sau de făină.

Mai mult, larvele gândacului de bălegar pot fi adăugate ca ingredient în diverse produse alimentare precum batoanele de cereale, paste sau produse de panificație.

Citește și Caz revoltător! Insectele, introduse în meniul românilor, pe furiș. Procurorii au început cercetările

Viermele de făină a fost prima insectă aprobată de UE pentru consumul uman. Nu conține nimic special, ci e o sursă viabilă de proteine unde alternativele lipsesc. „Astăzi, 4 mai, statele membre au aprobat o propunere a Comisiei Europene care permite utilizarea viermilor de făină galbeni uscați ca aliment nou”, se arata într-un comunicat al Comisiei Europene.

Alimentul se poate consuma ca gustare sub formă de insecte uscate întregi sau ca ingredient al unor produse alimentare, adică sub formă de pudră în produse proteice, biscuiți sau produse pe bază de aluat.

O altă insectă autorizată ca ingredient alimentar pentru piața UE a fost lăcusta călătoare. Se găsește congelată, uscată sau sub formă de pudră și e recomandat să fie comercializată ca gustare sau ca ingredient alimentar într-o serie de produse alimentare.

Citește și Petre Daea pune tunurile pe marile lanțuri străine de magazine: „Sunt niște condiții impuse!” / Cum explică insectele din meniurile românilor (VIDEO EXCLUSIV)

Și greierele de casă a devenit un aliment nou care poate fi consumat de oameni. Toate insectele au fost supuse unei evaluări făcute de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), iar concluzia e că consumul acestor insecte e sigur pentru utilizările cerute de compania care a formulat solicitarea.